Belföld

Bezár a Budapest Jazz Club

Maciej Luczniewski / NurPhoto / AFP
Maciej Luczniewski / NurPhoto / AFP

A megemelkedett költségek miatt bezár a fővárosi fenntartású Budapest Jazz Club – adta hírül a klub a Facebook-oldalán. A Budapest Jazz Club közvetlen fenntartója a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltatási partnere, a Jazzart Közcélú Alapítvány 2012-ben kötött szerződést az önkormányzattal. Azóta azonban 44,3 százalékkal, havi 833 500 forint plusz áfáról 2023-ra havi 1,2 millió forint plusz áfára emelkedett a bérleti díjuk. 2020-ban kötöttek hosszútávú rezsiszerződés, amely akkor 31 millió forintjukba került.

Megjegyzik: „a bérleti díj kifizetése sajnos kezdettől fogva nem volt zökkenőmentes”, de hiába kértek segítséget a Fővárosi Önkormányzattól, sokáig csak magánkölcsönök folyósításával tudták fenntartani a jazzklub működését. Tavaly októberben ígéretet kaptak arra, hogy több programfinanszírozási vonalon is igyekeznek forrást találni, de végül nem jártak sikerrel. A klubot tavasszal arról tájékoztatták, hogy a keretösszeg elfogyott, emellett a zeneművészet illetve a jazzműfaj terén Karácsony Gergely főpolgármester támogatásával már egy másik programszervező, külföldi művészeket fókuszba állító fesztivál-projektje került integrálásra.

2023. június 21-én kézhez kaptuk a felmondást, melyet követően még a bezárást előtt igyekeztünk kompromisszumos, részleges, önerőből történő rendezési ajánlatot tenni, ám ezt a vagyonkezelő elutasította. Mivel egyéb érdemi előrelépés nem született, így 2023. június 26-án a vagyonkezelő zárcserével és lakatokkal bezárta a Budapest Jazz Clubnak helyet adó ingatlant

– olvasható a jazzklub posztjában.

Hozzáteszik: minden erejükkel azon dolgoznak, hogy mielőbb orvosolni tudják a „szomorú helyzetet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik