Belföld

Állami pénzen üldözi a korrupciót, mégsem adja ki szerződéseit az Integritás Hatóság

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Az Átlátszó megpróbált néhány szerződést megszerezni a korrupció ellen küzdő Integritás Hatóságtól, de a projektbe beletört a bicskája – erről maga az oknyomozó portál számolt be.

A hatóság honlapján közzétette 5 millió forintot meghaladó szerződések listáját,  ezek közül lett volna kíváncsi az Átlátszó a VALTON-SEC Zrt.-vel, a L’azar Advisory Kft.-vel, illetve a Level Nine Vezetési Tanácsadó Kft.-vel kötött szerződésekre. Az Integritás Hatóság ezután azt kérte a portáltól, hogy személyesen menjen el az Átlátszó munkatársa a Roosevelt téri, közel félmilliárdért bérelt, Dunára néző irodájukba.

Itt azonban Biró Ferenc,

az Integritás Hatóság elnöke ugyanis mosolyogva közölte, hogy hiába mentünk be, nem adja ki nekünk a szerződéseket. Amikor visszakérdeztünk, hogy ennek mi az oka, hiszen számtalan szerződés nyilvánosan elérhető az interneten, és ez a hatóság közpénzből működik, csak megismételte a választ: nem mutatja meg a szerződéseket, és nem hiszi, hogy meg kellene indokolnia, miért.

-írja az Átlátszó.

Ezután nem ért véget a jelenet. Megkérdeztük „az elnököt arról is, bekértek-e több ajánlatot a szerződéskötéseket megelőzően. Ennek megfelelően érdeklődtünk, hogy mely cégeket kértek fel ajánlattételre az egyes beszerzések kapcsán, kik tettek ajánlatot és milyen értékben.” Erre kiderült, hogy  nem kértek be több ajánlatot a feladatok ellátására, Biró Ferenc elnök maga választotta ki a megbízott partnereket. Hogy miért így csinálták, arra az volt a válasz, hogy „nem volt idő és ember”, aki lebonyolítsa az eljárásokat abban a negyedévben, amikor indultak.

Frissítünk!

Az Integritás Hatóság hétfő délután azt közölte portálunkkal: az Átlátszó.hu pénteken, a cikkben szereplő interjút követően közérdekű adatigénylést nyújtott be a szerződések iránt, amelyre válaszol már ma délelőtt (jóval a törvényi határidő vége előtt) elküldtük a kért, anonimizált szerződéseket.

Kapcsolódó
Itt a lista, ezeket a korrupcióellenes intézkedéseket nem támogatja a kormány
A kormány elfogadta a Belügyminisztérium előterjesztését az uniós nyomásra felállított Korrupcióellenes Munkacsoport jelentésében foglalt javaslatokról. 32 esetben támogatták indítványait, tíz esetben azonban a kormány nemet mondott. Utóbbiak a fajsúlyosabbak.

Kiemelt képünkön: Novák Katalin köztársasági elnök kinevezi Bíró Ferencet az Integritás Hatóság elnökévé a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik