Belföld

Aki lemarad, kimarad? Így faraghatsz versenyelőnyt az AI-ból

Az AI a fejlesztést is átalakítja, ahogy azt is, hogy milyen tudásra van szükség junior programozóként. Hogyan fordíthatod ezt az előnyödre?

A fejlesztők körében népszerű platform, a Stack Overflow éves riportja szerint a megkérdezett programozók 44%-a már használ AI eszközöket a munkájához, további egynegyedük pedig  tervezi ezt. A Github által készített felmérés szerint a kiégés megelőzésében is nagy szerepe lehet a mesterséges intelligencia alkalmazásának, hiszen a fejlesztőknek így kevesebb időt kell szentelni a rutinszerű feladatokra, több idő marad az innovációra, kreatív problémamegoldásra.

Cikkünkben körbejártuk, hogy hogyan válhat előnyünkre az AI-eszközök ismerete, miért érdemes fejlesztői karrierben gondolkodni még mindig, ha jövőbiztos szakmát szeretnénk, és hogy karrierváltóként hol, hogyan sajátíthatjuk el ezt az új tudást.

Messze vagyunk attól, hogy az AI kiváltsa a programozókat

Bár a munkaerőpiacon sokan aggódnak amiatt, hogy milyen pozíciókat fog kiváltani a mesterséges intelligencia, valójában sokkal inkább az a kérdés, hogy mennyire tudjuk beépíteni az AI eszközöket a mindennapi munkánkba, mennyivel tudunk ezáltal hatékonyabbá válni, és mekkora versenyelőnyre tudunk így szert tenni.

Attól egyelőre nagyon messze vagyunk, hogy ne egy ember döntsön az AI által ajánlott  kódsor elfogadásáról, illetve arról, hogy hogyan módosítja az AI ajánlását a lehető legjobb működés érdekében” – mondja Szél Péter, a junior programozó képzéseket tartó Green Fox Academy technológiai vezetője.

A programozás sokkal több, mint pusztán kódírás. Magában foglalja a problémamegoldást, az algoritmusok tervezését, tesztelését és az üzleti, illetve az ügyféligények megértését és leképezését. Ezek mind olyan feladatok, amelyek emberi interakciót, kritikus gondolkodást és mély szakértelmet igényelnek, amit egyelőre egyik AI megoldás sem tud kiváltani.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy fejlesztőként nem kell megtanulnunk alkalmazni a mesterséges intelligenciát.

Te is szeretnél felkészülni a jövő munkaerőpiacára?

A Green Fox Academy Junior programozó képzésein az AI megoldások alkalmazása már a képzés legelejétől beépül a tananyagba. Az első modulban a kódolást segítő alkalmazások használata mellett azt is elsajátíthatjuk, hogy hogyan kell ezeknek az eszközöknek hatékonyan kérdéseket feltenni, és hogyan tudunk automatizált teszteket íratni a segítségükkel. A képzés utolsó szakaszában pedig már az AI eszközök projektszintű használata is feladat: a ChatGPT integrálásával emberi kommunikációt imitáló csevegőfunkcióval láthatunk el egy általunk készített alkalmazást. „Egyes feladatokat kifejezetten arra hegyeztünk ki, hogy megmutassuk, mik azok a tipikus problémák, ahol AI használatával napokról akár néhány órára felgyorsíthatjuk a programozói munkát”- mondta el Szél Péter.

Hallgasd meg élőben, mit mondanak az iparág szakértői

Ha mélyebben is érdekel a téma, érdemes ellátogatnod a Green Fox július 6-ai, ingyenes meetupjára, ahol a szakértők további izgalmas kérdéseket is feszegetnek majd.

Ha pedig az AI térhódítása csak megerősítette benned, hogy biztosan IT területen szeretnél dolgozni, jelentkezz a Green Fox Academy szeptemberben induló Junior programozó képzéseire, ahol a legnépszerűbb technológiák mellett a mesterséges intelligencia alkalmazások programozási célú használatát is elsajátíthatod.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik