Belföld

Kultúraváltást hirdetett Márki-Zay Péter, miután megalapította az új pártját

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Megalakult a Mindenki Magyarországa Néppárt – jelentették be az új párt vezetői szombati online sajtótájékoztatójukon az MTI tudósítása szerint. A Parlament előtt tartott sajtótájékoztatón, amelyet Márki-Zay Péter YouTube-csatornáján lehetett követni, a párt alapító elnöke azt mondta, hogy öt olyan téma van, amely megkülönbözteti őket a többi párttól.

  • Az első, hogy a néppárt a rendszer ellenzéke, és nem a része, vagyis most nem ellenzékre, hanem ellenállásra van szükség. Mivel az Orbán-rendszer választáson leválthatatlan, ezért a szabályok megváltoztatására kell törekedni.
  • A második az „önzetlen kiállás” minden megsértett, meghurcolt társadalmi csoport mellett, mint például a tanárok, egészségügyi, rendvédelmi dolgozók vagy diákok.
  • A harmadik pont a „kultúraváltás”, ami azt jelenti, hogy hisznek abban, hogy Magyarország a korrupció miatt szegény, és az itteni emberek emiatt vándorolnak ki. „Mi hiszünk a becsület, a tisztesség és az átláthatóság erejében, hiszünk abban, hogy a vagyonnyilatkozatok a családtagok esetében nyilvánosak kell, hogy legyenek, hiszünk abban, hogy a kampányokat nem közpénzből kell finanszírozni, az adományokkal viszont részletesen el kell számolni” – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.
  • A negyedik pont, ami megkülönbözteti őket a többi párttól az, hogy nincsenek állami forrásaik, csakis adományokból működnek, és a továbbiakban is ezeket használják majd.
  • Az ötödik pont szerint a most megalakult politikai formáció az Európai Néppárthoz szeretne csatlakozni, ami értékelése szerint hosszú folyamat lesz.

Márki-Zay Péter elmondta azt is, hogy az új párt csak az európai parlamenti választáson indul, az önkormányzati választáson nem.

Bana Tibor, a Mindenki Magyarországa Néppárt egyik alelnöke azt mondta, fontosnak tartották létrehozni az új pártot, mivel a tavalyi országgyűlési választások után sokan megkeresték őket, azzal, hogy szükség van egy új politikai erőre, amely érdemi alternatívát tud nyújtani a jelenlegi rendszerrel szemben. Másrészt úgy látják, hogy a mostani politikai palettán nincs olyan erő, amely alkalmas lenne erre a feladatra. Hozzátette, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomból megalakult néppárt európai, nyugatos párt, amely számára a magyar nemzeti érdekek és értékek képviselete lapvető jelentőségű, ugyanakkor nyitott gondolkodás és 21. századi szemlélet jellemzi.

Aki ezekkel az elképzelésekkel és elvekkel egyetért, azt nagy szeretettel és tisztelettel várjuk sorainkba, hiszen az előregisztrációs folyamat már elindult

– jelezte a politikus.  Bana Tibor elmondta azt is, hogy ősszel tervezik megtartani az alapító kongresszusukat, és erre minden lehetőségük meg is van, hiszen a Mindenki Magyarországa Néppártot már bejegyezték.

Molnár Róbert, a Mindenki Magyarországa Néppárt másik alelnöke  azt mondta: az elmúlt 21 évben – Kübekháza polgármestereként – aktív szemlélője volt a magyar társadalom „vérzivataros időszakának”. „Láthatjuk azt, hogy inog a törvény, nincs biztonság, az emberek a lábukkal szavaznak, elhagyják ezt az országot” – fogalmazott. Az alelnök szerint most félre kell tenni a félelmeket, össze kell fogni és új jövőt kell építeni. (MTI)

Kiemelt kép: Demokráciát! Jogállamot! Kormányváltást! tüntetés a Kossuth téren 2022. augusztus 6-án. Farkas Norbert / 24.hu 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik