Belföld

Másfél évet kapott az amputált férfi, aki halálra égette betegtársát a Szent Margit Kórház Covid-osztályán

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Másfél év fogházra ítélte a Fővárosi Törvényszék a mai előkészítő ülésen azt az 57 éves férfit, aki 2021 áprilisában tüzet okozott a Szent Margit Kórház egyik kórtermében. Az eset során a 73 éves, ágyhoz kötött betegtársa olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy rövid időn belül meghalt.

A törvényszék tájékoztatása szerint a férfi az ágyban meggyújtotta az öngyújtóját, amitől az ágyneműje tüzet fogott. A férfi segélykiáltására a kórteremhez siető ápolók elzárták a szobában lévő vezetékes oxigént, megkezdték a tűz oltását és segítséget is hívtak.

Bár az amputált lábú elkövető még ki tudott kúszni a szobából a folyosóra, és megpróbált segítséget kérni, a betegtársát már nem tudták kimenteni a kórház dolgozói. Az idős férfit a kiérkező rendőröknek sikerült kihozniuk a szobából, de már nem tudtak rajta segíteni az orvosok. A tűz következtében a kórterem berendezésében és eszközeiben több mint 15 millió forint kár keletkezett.

A férfi már a nyomozati szakban beismerte a bűnösségét és azt mondta, hogy az öngyújtó lángjával akarta megnézni a telefonján, hogy mennyi az idő. Az elkövető a mai előkészítő ülésen is mindent beismert, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A bíróság másfél év fogházra ítélte az elkövetőt, és kötelezte az eljárás során felmerült több mint félmilliós bűnügyi költség megfizetésére is.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a tettes idősebb korát, büntetlen előéletét, nyomatékos súllyal a beismerését és megbánását, az időmúlást, a terhelt egészségi állapotát, mozgássérült voltát, valamint azt, hogy ő maga is sérüléseket szenvedett cselekménye elkövetésekor. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor az, hogy a betegtársa halála kifejezett fájdalom és szenvedés után következett be.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik