Belföld

Vajon mit látna Petőfi, ha most indulna vándorútra?

Móricz-Sabján Simon / Pictorial Collective / Capa Központ
Móricz-Sabján Simon / Pictorial Collective / Capa Központ

Vajon mit látna Petőfi, ha most indulna vándorútra?

Petőfiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon, ha egymás után tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk. A Pictorial Collective dokumentarista fotós kollektíva kilenc tagja a Petőfi utcák 266 ezer lakóját fotózta az elmúlt másfél évben. A képeiken kirajzolódó, határon túlra is átnyúló képzeletbeli Petőfi utca a mai magyar társadalomról ad szubjektív látleletet.

A Pictorial Collective-nek – azaz Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon †, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László fotográfusoknak – június 21-én Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról címen nyílt közös kiállítása a Capa Központban.

A születése óta eltelt két évszázadban divat volt azon töprengeni, mit gondolna ma Petőfi. Mi inkább arra voltunk kíváncsiak, hogyha most indulna vándorútjára, vajon mit látna. Hogyan élnek ma a magyarok?

A 200 fotót és két videómunkát bemutató kiállításon a 9 fotográfus másfél évig dolgozott. Ezalatt ezer kilométert megtéve járták be keresztül-kasul az ország több száz települését, valamint a határon túl Kárpátalját, a Vajdaságot és Erdélyt is.

Ahogy Virágvölgyi István kurátor fogalmazott: „Az elmúlt két évszázadban rengeteget mozdult előre a világ és benne Magyarország is. Többet fejlődtünk a reformkor óta, mint az államalapítás óta addig eltelt 800 évben összesen. Persze volt honnan, Petőfi korában a társadalom nagy része még írástudatlan zsellérekből állt. A Pictorial Collective mai fényképeit elnézve azért mégis erősen kétséges, hogy »a bőség kosarából« mindenki egyaránt vehet-e már, és Petőfi valószínűleg nem gondolná ma sem, hogy »megálljunk, mert itt van már a Kánaán«.”

Válogatásunk a tárlat anyagából.

Galéria
Mohai Balázs / Pictorial Collective / Capa Központ
Győr

A Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról október 1-jéig tekinthető meg a Capa Központban.

Olvasói sztorik