Belföld

I. kerületi polgármester: Törvénytelen közpénzszivattyút működtet a Fidesz

Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Az I. kerületi Népjóléti Közalapítvány vezetői posztjáról való lemondásra szólította fel Böröcz László miniszteri biztost V. Naszályi Márta, a kerület ellenzéki polgármestere, aki szerint „törvénytelen közpénzszivattyút működtet” kerületében a Fidesz.

A párbeszédes politikus közleményében felidézte, hogy a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely, 2022. augusztus 1-jétől a Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki a tavalyi országgyűlési választáson az I. kerületet is magában foglaló körzetben vereséget szenvedő fideszes Böröcz Lászlót, akit erre hivatkozva jogosított fel az időközben jobboldali többségűvé vált önkormányzat, hogy a választott képviselőkkel egyenrangú félként vegyen részt a képviselő-testületi üléseken. Csakhogy a polgármester szerint e tisztségénél fogva Böröcz (aki várhatóan a Fidesz polgármesterjelöltje lesz jövőre) nem lehet a közalapítvány vezetője, ezért jogi lépéseket helyezett kilátásba.

V. Naszályi közölte: a Népjóléti Közalapítvány több alkalommal igényelt tízmilliókat a kerületi költségvetésből, és nem csupán a 10-ről 45 millió forintra megemelt éves alapítványi támogatást szerezte meg, egy gyermekmegőrzőt is működtetne további 35 millió forintból. A csütörtöki testületi ülésre pedig újabb 47,8 millió forintos támogatási igényről nyújtottak be előterjesztést a kerületi fideszesek.

A polgármester szerint Böröcz kuratóriumi elnökként a támogatási kérelemhez benyújtandó összeférhetetlenségi és érintettségi nyilatkozat aláírásával kijelentette, hogy sem összeférhetetlenség, sem érintettség nem áll fenn, miközben a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény kizárja a pályázói körből a kormánytagokat, a kormánybiztosokat, a miniszterelnöki biztosokat, a miniszteri biztosokat és az államtitkárokat a vezető tisztségviselői között tudó szervezeteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik