Belföld

Index: döntött a kormány, maradnak az élelmiszerárstopok

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Meghosszabbítja a kormány az élelmiszerárstopot, így július 1-től is hatósági áron juthatunk hozzá az érintett alapvető élelmiszerekhez – tudta meg az Index. Hivatalosan csak a mai kormányülésen döntenek a kérdésről, de a lap információi szerint az intézkedések sorsa már eldőlt.

A kormány az inflációs adatok miatt döntött az árstopok meghosszabbítása mellett. A KSH legutóbbi, májusi adatai szerint az infláció csökkenő pályára állt ugyan, de még mindig 21,5 százalékos a fogyasztói árindex, azon belül pedig az élelmiszer-drágulás üteme 33,5 százalékos.

Az Index úgy tudja:

abban egységes a kormánytagok véleménye, hogy az élelmiszerárstopnak egyelőre maradnia kell, azon a téren viszont nagy a szórás, hogy meddig érdemes hosszabbítani.Vannak, akik szerint elég lehet plusz egy-két hónapot hosszabbítani, de állítólag az asztalon van az is, hogy egészen év végéig, az ünnepi időszakig kiterjesztik az intézkedést.

A szabályozás az eddigieknek megfelelően az alábbi termékekre terjed ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej.

Ezeknek a termékeknek az ára továbbra sem lehet magasabb, mint 2021 október 15-én. A tyúktojás és az étkezési burgonya ára (az újburgonya kivételével) a 2022. szeptember 30. napi árnál nem lehet magasabb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik