Belföld

Ellenzék a giga büntetéstervről: Az ÁSZ a Fidesz kiszolgálója, vizsgálja inkább a CÖF-öt és a Megafont

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A 24.hu írt kedden először arról az ÁSZ tervezetről, amely egy közel 3,5 milliárdos büntetést helyezett kilátásba azoknak az ellenzéki pártoknak, akik közösen indultak 2022-ben a parlamenti választáson.

A számvevőszék azt írta a pártoknak, hogy vizsgálatuk szerint megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es országgyűlési választási kampány során, amennyiben Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit, noha ez nem volt a választáson induló szervezetek közt. Az ÁSZ szerint mintegy 1,7 milliárd forintra tehető az az összeg, amit külföldi forrásból finanszíroztak az MMM-en keresztül, a büntetés pedig ennek a duplája lesz a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd forint.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a hat, akkor együttműködő ellenzéki párt (a Jobbik, a Momentum, a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd) milyen arányban fizethetné ki ezt az összeget. A külföldről érkezett támogatás alatt – úgy tudjuk – az ÁSZ az Action for Democracytól érkezett összeget érti. Noha az ÁSZ-dokumentum egyelőre csak jelentéstervezet, azaz még nem jelent végső döntést, az ellenzéki szereplők szerint „csoda lenne”, ha ennek a folyamatnak nem egy több milliárdos büntetés lenne a vége.

A Telex felkereste az érintett ellenzéki pártokat, hogy reagáljanak. A következő válaszok születtek:

  • az MSZP azt írta, hogy ők minden előírást betartottak, és még vizsgálják az ÁSZ tervezetét.
  • a DK az ÁSZ-t nem tekintik független és pártatlan állami intézménynek. „A Számvevőszék az elmúlt 13 évben a fideszes pártérdekek kiszolgálójává vált, tevékenységének jelentős részében az ellenzéki pártok ellehetetlenítésére törekszik” – írta a párt.
  • a Párbeszéd szerint a 2022-es országgyűlési választási kampányban semmilyen törvénybe ütköző támogatást nem fogadtak el. „Éppen ezért abszurdnak tartjuk az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pártunkat is érintő büntetéstervezetét”. Hozzátették: az Állami Számvevőszék döntéseivel szemben Magyarországon nincs jogorvoslati lehetőség, vagyis a pénzügyi szervezet bármilyen határozata akkor is kötelezően életbe lép és végrehajtandó, ha annak nincs köze a valósághoz.
  • a Momentum szerint már első pillantásra is zavaros és hiteltelen a tervezet. „Javasoljuk az ÁSZ-nak, hogy nézzen szét a Fidesz, illetve a kormánypártokat közpénzből támogató és kiszolgáló Megafon és CÖF körül inkább. Addig, amíg a Fideszt és a Megafont nem büntetik meg, minden bírság hiteltelen”
  • Az LMP és a Jobbik vizsgálja a dokumentumot egyelőre.

Az Egyesült Államokból érkező pénzügyi támogatás hátteréről részletesen beszámoltunk tavaly, ahogy az ennek nyomán indított titkosszolgálati és parlamenti vizsgálatokról is. Azt is megírtuk, hogy az ellenzéki pártok korábban azt állították, nem vették észre, hogy betoltak a kampányukba 1,8 milliárdot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik