Belföld

Nem üres kézzel ment Orbán Viktor Szerbiába

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Három határozattal felvértezve tárgyalhat barátjával, a szerb elnökkel.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a vajdasági Palicson részt vesz a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülésén. A tanácskozás előtt jelent meg a hétfői Magyar Közlönyben három olyan döntés, amely hatással lehet a magyar-szerb kapcsolatokra.

A kormány határozata szerint módosulhat a két ország között a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodás. A szöveg véglegesítése után azt benyújtják az Országgyűléshez, a törvényjavaslat előadójának Pintér Sándor belügyminisztert jelölte ki a kormányfő.

Határozat született a védelem terén folytatott stratégiai szintű megerősített együttműködésről is. Erről nem lesz parlamenti döntés, a hivatalos megállapodást rendeletben hirdetik majd ki a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor miniszterelnök maga döntött úgy, hogy felhatalmazza építési és közlekedési miniszterét a közúti infrastruktúra-fejlesztési együttműködésről szóló megállapodás véglegesítésére. Lázár Jánosnak a szöveget a magállapodás után haladéktalanul be kell terjesztenie a kormány elé, amely arról szintén rendeletben dönt.

A palicsi tanácskozáson ott lesz Novák Katalin köztársasági elnök, Aleksandar Vucic szerb államfő és Ana Brnabic szerb kormányfő is, közölte korábban az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik