Belföld

42 millió forintos óradíjat javasol a tanároknak egy félrecsúszott fideszes módosító javaslat

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Negyvenkétmillió forintos óradíjat határozna meg a legalacsonyabb illetménnyel rendelkező pedagógusoknak is az a rosszul megfogalmazott fideszes módosító javaslat, amit a sokat vitatott státusztörvényhez nyújtottak be – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) portálja, a Ne dolgozz ingyen!, amit a Telex szúrt ki.

A módosító indítványt a fideszes Dunai Mónika, Kállai Mária, Pósán László és Nagy Csaba nyújtotta be. Ennek 5. pontja tartalmazza a hibát. A dolog lényege, hogy az óradíjat eddig úgy számolták ki, hogy a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó mértékét (eddig 22 óra) megszorozták 4,33-mal, majd az így kapott számmal, 95,26-tal osztották el az illetmény összegét.

A fideszes javaslatban azonban összekevertek valamit, és ott nem osztás, hanem szorzás van a végén. Ennek számolt utána a szakszervezet. A kormánypárt pénteki javaslata 24 órára emelte a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőt (ez nem a teljes munkaidő, a tanároknak ezen felül egyéb feladataik is vannak, így átlagos munkaterhelésük jelentősen meghaladta már eddig is a heti 40 órát).

Ennek megfelelően tehát ha a Pedagógus I. fokozathoz tartozó legalacsonyabb illetményt, a havi 410 000 forintot vesszük alapul, és a javaslat alapján ezt megszorozzuk 24×4,33-mal, azaz 103,92-vel,

akkor egy órára számolva 42 607 200 forint, azaz negyvenkétmillió-hatszázhétezer-kettőszáz forint óradíjat kapunk.

A szakszervezet oldalán azt írták:

Tanakodtunk, hogy szóljunk-e, de végül úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk hamis illúzióba ringatni magunkat, mert a korrekcióra úgyis még az első Mészáros Lőrinc-i léptékű átalánydíj kifizetése előtt sor kerülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik