Belföld

Szétrohadt egy több millió forintból épített tanösvény és kilátó a Hajdúságban

MTVA / Oláh Tibor
MTVA / Oláh Tibor

Tanulságos riportot közölt a 444.hu arról, hogyan tűnt el egy néhány éve átadott, európai uniós forrásból létrehozott tanösvény a Hajdúságban. Az eleve nehezen megtalálható Daru-láp a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében van.

A 2014-ben átadott tanösvény és kilátó megépítésére – más beruházással együtt – a 2007-13-as Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködés keretében 997 911 euró érkezett az Európai Regionális Fejlesztési Alapból.

A beruházás célja az Ér völgye és környezete természeti értékeinek bemutatása és megőrzése volt, ennek keretében, mint írták

a pályázatból a Daru-lápon fa szerkezetű magaslest alakítunk ki, a hozzá vezető 864 m hosszú tanösvénnyel együtt. A látogatók kényelmének érdekében fedett esőbeállót és ahhoz tartozó padokat helyezünk el. A célunk, hogy egy olyan környezetbe illő oktatási-szemléletformálási bemutató területet hozzunk létre, amely információs és bemutató táblák segítségével segít felfedezni a természeti értékeket a Daru-lápon.

Mára a természet teljesen visszavette a tanösvényt és környékét, útjelző táblák szinte egyáltalán nincsenek. A lap riportja szerint miután a helyszínen az ember átverekszi magát a természeten, megérkezik a tanösvényhez, ahol egy keresztbe tett gerenda és rajta egy felirat fogadja:

A pallóút balesetveszélyes! Belépni TILOS! Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A kiltó sincs meg már, annak helyére egy gazkupac emlékeztet, ami a faszerkezetű építmény alapja lehetett.

A 444.hu megkereste a Hortobágyi Nemzeti Parkot kérdéseivel a tanösvény ügyében, de nem válaszoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik