Belföld

Novák Katalin is beleszólhat majd a Kossuth-díjak kiosztásába

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Eddig a köztársasági elnöknek az ünnepélyes átadást leszámítva semmilyen szerepe nem volt a Kossuth- és a Széchenyi-díjak kiosztásában, de egy friss kormányzati előterjesztés Novák Katalin államfőnek is lehetőséget adna arra, hogy bekapcsolódjon a kiválasztás folyamatába. Ezek szerint a Sándor-palotában működő Köztársasági Elnöki Hivatal is delegálhat majd egy főt a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottságba, amelynek elnöke kormányfőként Orbán Viktor, alelnöke pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Ez a testület értékeli a díjak adományozására vonatkozó javaslatokat, és ezt követően fogalmaz meg ajánlást a kormány számára a kitüntetendő személyek névsorára. A bizottság a Kossuth- és a Széchenyi-díjon kívül több rangos művészeti díj odaítélésében is kulcsszerepet játszik, így például a Magyarország Kiváló Művésze, a Magyarország Érdemes Művésze és a Magyarország Babérkoszorúja díjazottjait is ők választhatják ki.

Az előterjesztés szűkszavúan csak annyival indokolja Novák Katalinék bevonását a döntéshozatalba, hogy több más kitüntetés esetében jelenleg is delegálhat a Sándor-palota egy főt az előkészítő bizottságba.

A Kossuth-díj legnagyobb presztízsű művészeti, a Széchenyi-díj pedig a legnagyobb presztízsű tudományos díjnak számít. A díjjal hatévi nettó  átlagkeresetnek megfelelő pénzjutalom is jár, idén például 24,7 millió forintot kaptak kézhez a díjazottak. A Széchenyi-díjasok ráadásul még havi apanázst is kaphatnak tudományos alkotói járadék címen, miután betöltötték a 65. életévüket, ez jelenleg 121 ezer forintot jelent nekik havonta.

Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök, Novák Katalin köztársasági elnök és Kövér László házelnök az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség, a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadása után a Parlament főlépcsőjén 2023. március 14-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik