Belföld

Gyöngyösi Márton: a Jobbiknak semmi köze ahhoz, hogy a baloldali pártok mit kezdenek egymással

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Néhány napja beszámoltunk róla, hogy  a Jobbik-Konzervatívok elnöke, Gyöngyösi Márton bejelentette, pártja nem vesz részt az ellenzéki összefogásban és külön indul a 2024-es választásokon. Az Index most megkereste a pártelnököt, hogy arról érdeklődjön, mennyire állja meg a helyét az, hogy a Jobbik végleg kilép a kooperációból.

Gyöngyösi a lapnak azt válaszolta, hogy május közepén, egy ellenzéki egyeztetésen (amiről a DK és az LMP képviselői hiányoztak) világossá tették azt, ami már fél éve ismert, hogy a pártjuk önállóan kívánja megmérettetni magát az EP-választáson, az önkormányzatira történő felkészülést pedig nem pártvezetői egyeztetéseken képzelik el. Helyette elmondása szerint helyi, hiteles lokálpatriótákat fognak felkeresni és támogatni. Ezt követően éles kritikát fogalmazott meg az ellenzéki pártokkal kapcsolatban. Mint mondta, szerinte kiszorítósdi zajlik az ellenzéki térfélen, aminek két célja van:

Az egyik, hogy a valódi választói támogatottsággal nem rendelkező pártokat hogyan lehetne életben tartani, a másik, hogy az egész élére hogyan lehetne Gyurcsány Ferencet beejtőernyőztetni

– mondta a Jobbik elnöke, aki ezen a ponton tette világossá, hogy a pártjának nincs köze ahhoz, hogy a baloldali pártok mit kezdenek egymással. A kritika itt azonban még nem ért véget, Gyöngyösi ezután azt mondta, ha az ellenzéknek fáj az, hogy a Fidesz felszámolja az önkormányzatiságot, és hogy lassan már mindenről a Karmelitában döntenek, „akkor ne csináljuk ugyanazt, ne pártelnöki egyeztetéseken akarjuk eldönteni, hogy ki induljon Nagyatádon, Kaposváron, Jászapátiban”.

Ezt követően a sajtó felé tett megjegyzést a pártelnök, amikor arról kérdezték, hogy a Jobbik kilépett-e az összefogásból. Gyöngyösi szerint „Magyarországon sok olyan újságíró van, aki nem tud szöveget értelmezni”, a címadások ugyanis szerinte nem tükrözik azt, amit ő mondott.

„Az ellenzéki összefogás 2022 áprilisában csúfos kudarcot szenvedett, azóta nem beszélhetünk ellenzéki összefogásról. Nem léptünk ki, de a teljesen céltalan egyeztetésekre nem megyünk el. Nem szeretnénk asszisztálni ahhoz, hogy valós támogatottság nélküli pártok utolsó esélyként fontoskodhassanak, és esetleg egy-két emberüknek tárgyalásos úton biztosítsanak valamilyen pozíciót. Mi a NER leváltásával szeretnénk foglalkozni, ehhez az önkormányzati választásokon helyben hiteles lokálpatriótákra van szükség” – fogalmazott Gyöngyösi, viszont szerinte az előválasztásnak lehet értelme olyan helyeken, ahol több kompetens jelölt is felsorakozik, és nem sikerül megállapodniuk helyben arról, hogy ki induljon.

Azzal kapcsolatban, hogy a főpolgármesteri címért folyó küzdelemben támogatják-e majd Karácsony Gergelyt, nem fogalmazott egyértelműen, azt viszont megjegyezte, hogy véleménye szerint a jelenlegi főpolgármesterrel nem sikerült ellenzéki bástyát építeni a rendszerrel szemben a fővárosban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik