Belföld

Gulyás Gergely: uniós forrás nélkül is emelik a pedagógusok bérét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A hétfői kormányinfó előtt a miniszter Bayer Zsolt vendége volt.

A HírTV Bayer Show című műsorában a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a 2024-es magyar uniós elnökségről, hogy azt az Európai Parlament elvenni nem tudja, de egyébként is érdemes elgondolkodni azon, hogy ennek az Európai Uniónak az elnökségét nem betölteni büntetés-e, avagy jutalom. Gulyás Gergely megítélése szerint jelenleg inkább az Orbán-kormány tesz majd szívességet az EU-nak azzal, hogy hajlandó lesz hat hónapon át ellátni az elnökségi feladatot. Ezt csak a kormányok tudnák megkadályozni, ám ennek a veszélye – úgy vélte – nem áll fenn.

A kancelláriaminiszter úgy látja, Brüsszelnek már nem a közösségi jog, hanem az számít, hogy a magyar választók – uniós szempontból – négyszer is rosszul döntöttek, a támadások mögött pedig egyértelműen a magyar baloldal áll. Politikai kritikáik nem a kormánynak, hanem az országnak ártanak. Szerinte jövőre az önkormányzati és EP-választáson az is eldől, ez megtehető-e. Bayer Zsolt felvetésére, hogy az EU minősítheti-e a magyar kormány rezsicsökkentését, a miniszter azt mondta, ahhoz Brüsszelnek gyakorlatilag semmi köze.

Gulyás Gergely a műsorban többször visszatért arra, hogy az oktatás ügye, a pedagógusok béremelése nem pártszimpátia kérdése, az az ország érdeke. A miniszter relatívnak nevezte a tanári fizetések elértéktelenedését, azok kiegyenlítésére két lehetőséget látott. Azt mondta, gyorsabb lenne az uniós pénzzel, de ha azok nem érkeznek meg, akkor is megemelik a tanárbéreket ebben a ciklusban csaknem 50 százalékkal.

Minden évben 10 százalékkal akkor is emelünk

– hangsúlyozta. Gulyás Gergely szerint valójában a béremelés töredékét jelenti az uniós pénz. Az országnak ezek a források járnak, de egyébként képesek vagyunk magunkat azok nélkül is finanszírozni – tette hozzá. A műsorban szó volt az úgynevezett kötelező migránskvótáról, amivel kapcsolatban a miniszter megismételte az ismert kormányzati érvelést, hogy azzal a gyakorlatilag meghívólevelet adnak mindenkinek, aki Európába akar jönni. Az orosz-ukrán háborúról azt mondta, annak reálisan nem lehet győztese, a jelenlegi folyamatok, európai reakciók mégis lehetnek veszélyesek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként hamarosan újra kamera elé áll, Kormányinfót tart Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik