Belföld

Egészségügyi kiadások: legalább harmadát már zsebből fizetik a magyarok

Több felmérés és kutatás eredményét ismertette az RTL Híradó, amelyben meglepőek is akadnak.

  • Az OTP Egészségpénztár friss felmérése szerint például a magyarok csaknem fele frusztrációt, harmaduk tanácstalanságot érez az állami egészségüggyel kapcsolatban. A megkérdezettek 38 százaléka pedig fél orvoshoz menni.
  • A Magyar Nemzeti Bank friss jelentése szerint az elmúlt 10 évben duplájára nőtt a magánegészségügyi ellátásokra költött pénz. Ennek pedig az lehet az oka, hogy gyorsabb ellátást kapnak ott a betegek, és például emiatt gyorsabban mehetnek vissza dolgozni.  A jegybank szerint az egészségügyi kiadások közel harmadát már saját zsebből fedezik a betegek.
  •  A koronavírus-járvány előtti időszakhoz képes 20 százalékkal kevesebb beteget látnak el az állami rendszerben. „Az egynapos sebészetnél ez a visszaesés a 40 százalékot is elérte, tehát nem az állami egészségügyben végezték el ezeket a műtéteteket, ha elvégezték egyáltalán. Nem tudjuk, hányan szorultak ki az ellátásból, és ennek mi volt az oka” – mondta Váradi Péter, a Prémium Egészségpénztár vezető stratégia tanácsadója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik