Belföld

Több tanár is távozik az ország egyik legjobb gimnáziumából

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Telex értesülése szerint újabb tanárok adták be felmondásukat az ország egyik legjobb gimnáziumában. Az Eötvös József Gimnáziumból távozó földrajz-történelem szakos tanár, Szeiman József a lapnak nyilatkozva elmondta:

Az utolsó csepp a pohárban a státusztörvény lebegtetése. Ez nyilvánvaló megalázása a tanároknak.

Úgy véli, hogy a törvénnyel tovább csorbul az iskolák és a tanárok autonómiája. Az alacsony fizetés mellett ez a fő oka annak, hogy elhagyja a tanári pályát. Szeiman szerint a legtöbben az alacsony fizetések miatt hagyják ott a pályát, de a státusztörvény után ő magasabb fizetésért sem vállalná a munkát. Emellett semmi esélyét nem látja annak, hogy a kormányzat változtatna hozzáállásán, sőt, úgy véli: a nem is bánják, ha több tanár felmond, hiszen így nem kell kirúgniuk őket, ráadásul a saját logikájuk szerint még mindig sok az oktató a diákokhoz képest.

A tanár szakszervezetek a kormány javaslatát csak „bosszútörvénynek” nevezik, ugyanis szerintük a tavaly őszi tiltakozások miatt csattan most az ostor a pedagógustársadalmon. Szerintük a  státusztörvény bevezetésével mintegy 5000 pedagógus mondana fel.

A javaslat ellen legutóbb pénteken tüntettek a Kossuth téren, miközben annak elfogadásáról vitáztak több mint 18 órán át a parlamentben:

Kapcsolódó
„Létrehozták a magyar oktatás trianonját” – A Parlament előtt tüntettek, odabent vitáztak a státusztörvényről
Ha a képviselők megszavazzák a módosítást, akár 5000 pedagógus is távozhat a pályáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik