Belföld

Már százezren használják a rollert közlekedési eszközként Magyarországon

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu

Napjainkban az utakon 80-100 ezer roller közlekedik, ebből mintegy 25 ezer bérelhető vagy közösségi roller, a többi magántulajdonban van a Jövő Mobilitása Szövetség (JMSZ) adatai szerint – írja az MTI. Egy-két éve még csak feleannyian használták ezt az közlekedési eszközt.

A BKK mikromobilitási forgalommérő pontjainak adatai szerint az idei év első 4 hónapjában 3,5 százalékkal többen, 1,75 millióan haladtak át a 12 budapesti mérőpont egyikén. Az adatok szerint januártól áprilisig átlagosan 45 százalékkal többet bubiztak a felhasználók a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a megosztott e-rolleres piac idén tavasszal új szolgáltatóval bővült, és összességében 7 százalékkal nőtt a forgalom 2022 májusához képest.

A közlemény idézi Kárpáti Andrást, a Jövő Mobilitása Szövetség elnökét, aki elmondta: az elektromos rollerek és a kerékpárok használatához ugyan nincs szükség vezetői engedélyre, de elkötelezettek amellett, hogy már a 10-14 év közötti korosztály számára megteremtsék a lehetőségét, hogy fakultatív óra keretein belül elvégezhessék már az általános iskolában az alap KRESZ tanfolyamot.

Szabály ugyan nem írja elő a védőfelszerelések használatát az elektromos roller esetében és kerékpározáskor is csak lakott területen kívül óránként 40 kilométer feletti sebesség fölött kötelező a bukósisak, ezek viselése a Jövő Mobilitása Szövetség szerint ugyanakkor nagyon fontos. Egy uniós, önbevalláson alapuló felmérés szerint a magyarok nagyon rosszul állnak sisakviselés terén: mindössze 17 százalékuk mondta azt, hogy az elmúlt 30 napban viselt bukósisakot, ennél rosszabb viselési arányt az európai országok közül csak Belgium és Hollandia mutat.

Nemrég utánajártunk annak, hol tart a rollerekkel kapcsolatos szabályalkotás, és amíg elkészül, milyen előírások vonatkoznak rájuk.

Kapcsolódó
A kerékpárokéhoz hasonló szabályok vonatkozhatnak az elektromos rollerekre
50–60 ezer elektromos roller lehet hazánkban, a KRESZ mégsem említi őket, így speciális szabályok sem vonatkoznak rájuk. Utánajártunk, hol tart a szabályalkotás, és amíg elkészül, milyen előírások vonatkoznak a rolleresekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik