Belföld

Európában a magyarok ellenzik a legjobban a melegházasságot

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Európa egyik legelutasítóbb társadalma a magyar, ha a melegek házasodásának engedélyezéséről van szó, közölte a Pew Research Center a legújabb felmérése alapján.

Az Egyesült Államokban alapvetően demográfiai és politikai a törésvonal: a demokraták és fiatalok jobban, a republikánusok és idősebbek kevésbé támogatják a melegházasságot.

Európában földrajzi a törés. A nyugati országok kifejezetten támogatják a melegházasságot, még az üggyel sokat foglalkozó olaszok 74 százaléka is mellette van.

Keleten viszont kifejezetten ellenzik. Itt jön viszont a meglepetés: a hagyományosan nagyon katolikus és melegellenes lengyeleknek 41 százaléka támogatja a melegházasságot, miközben a magyaroknál ez a szám csak 31 százalék. Ezzel Magyarország lett az az uniós ország, ahol a legkevésbé támogatják a melegházasságot.

A magyar számok a jelentős ortodox népességgel rendelkező Izraelhez hasonlítanak, de még ott és Dél-Afrikában is többen támogatják a melegházasságot, mint nálunk. A nagyobb országokból a világban Kenya, Indonézia és Nigéria ellenzi csak jobban a melegek házasságkötését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik