Belföld

Várhatóan augusztusban adják át a Lánchidat a gyalogosoknak

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu

Másfél hónappal az eredeti szerződésben vállalt időpont előtt megkezdődött a felújított Lánchíd műszaki átadás-átvételi eljárása, tehát gyalog várhatóan már augusztusban át lehet kelni a híd két oldalán végigfutó járdákon – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Csütörtök éjszaka elvégezték a híd díszvilágításának üzempróbáját. Nemcsak az új rekonstruált, valamint a régi restaurált kandeláberekből álló közvilágítás újult meg, hanem

a díszvilágítást is energiatakarékos rendszer váltotta fel.

A füzérvilágítást biztosító 1180 lámpatest helyére korszerű LED-technológiás égősor került a Lánchíd felújításakor.

Az új, automata díszvilágítás színképe dinamikusan változtatható: a füzér az év túlnyomó részében egyszínű, melegfehér fényben látható majd, de a rendszer alkalmas arra is, hogy ünnepeken, jeles napokon színesbe öltöztesse a hidat.

A füzérvilágítás mellett több száz fényvetőt is felszereltek a kivitelező szakemberei: a kapuzatok korábbi világítását a pilonerkélyek, a külső oldalak és a boltívek megvilágításával egészítették ki. Lámpatestek működnek majd a mederpilléreken az öntöttvas konzolok között, illetve a parti pilléreken, a hídszerkezet alján is.

A felújítás befejezését követően az oszlopokon és a híd mellvédjén elhelyezett lámpatestek lehetővé teszik, hogy a hídfőket őrző oroszlánszobrok sötétben is jól látszódjanak.

Másfél hónappal az eredeti szerződésben vállalt időpont, augusztus 3. előtt megkezdődött a felújított híd műszaki átadás-átvétele. Ha a hivatalos eljárások a szokásos idő alatt eredményesen lezárulnak, és ezzel párhuzamosan a még hátralévő kisebb munkák és javítások is befejeződnek,

a gyalogosok már augusztusban átkelhetnek a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon.

Addig a híd továbbra is munkaterület, a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – díjmentes az utazás.

A fővárosiak vasárnapig a Budapesti Lakógyűlésen szavazhatnak a Lánchíd jövőbeli forgalmi rendjéről:

Kapcsolódó
Itt vannak a kérdések, amiket Karácsony kiküldött a budapestieknek
Nem csak stílusukban támaszkodnak a nemzeti konzultációra, hanem hangulatukban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik