Belföld

IDEA Intézet: megőrizte domináns előnyét a Fidesz júniusra

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az IDEA Intézet 2023. június elején készített reprezentatív vizsgálata azt jelzi, hogy a Fidesz támogatottsága változatlan a teljes, választókorú népesség körében. A domináns pártra 2023. június folyamán a választókorú népesség 30 százaléka szavazna. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 48 százalékon áll. A Fidesz domináns pozícióját egyetlen ellenzéki párt sem veszélyezteti.

2023-ban minden hónapban 30 százalék körüli volt a támogatottsága. A Fidesz támogatói rendkívül tartósan és stabilan állnak a kormányzóerő mögött, áll a kutatás eredményeit ismertető közleményben.

Az ismeretlen preferenciájúak, azaz a preferenciájukban bizonytalan, vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya szintén változatlan, 34 százalék.

Az IDEA Intézet mérése szerint az ellenzéki oldalon önállóan indulva négy párt jutna be a parlamentbe, sorrendben, a Demokratikus Koalíció (13%), a Mi Hazánk Mozgalom (6%), a Momentum Mozgalom (6%), valamint az MKKP (5%). A jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi ellenzéki párt, így a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd támogatottsága továbbra is 1–1 százalékpont, így messze állnak az önálló bejutás esélyétől.

A biztos szavazó pártot választók körében a mikropártok közül az MSZP, a Jobbik és az LMP is két százalékon áll, míg a Párbeszéd egy százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ebben a szűk, de politikailag aktív választói szegmensben továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt (20%). Mögötte 8-8 százalékkal a Mi Hazánk és a Momentum Mozgalom következik. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot a biztos szavazó pártot választók 6 százaléka támogatja.

Összességében a pártok támogatottsága alig-alig változott 2023. május eleje és június eleje között.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. május 25. és június 10. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik