Belföld

Belső vizsgálatot indítottak a kistarcsai iskolában, miután a polgármester leállított egy rendezvényt

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Belső vizsgálatot indítottak a kistarcsai Simándy József Általános Iskolában, miután szerdán a város polgármestere személyesen állítatott le egy motoros bemutatót, ami az intézményben zajlott.

Juhász István polgármester (Fidesz-KDNP) szerda délelőtt a közösségi médiában adott hangot felháborodásának, mert az általános iskolában szerinte quados bemutatót tartottak. Mint írta, amint értesült az eseményről, a helyszínre sietett, és azt látta, hogy „a minimális balesetvédelmi feltételek sincsenek betartva, a gyerekek veszélyes távolságban állnak a gyorsan haladó, trükköző, több száz kilós járművektől.”

A rendezvényt azon nyomban leállíttattam, személyi sérülés szerencsére nem történt, a szervezőket pedig az irodámba kérettem, hogy megtudjam, hogyan történhetett meg ilyen egy önkormányzati ingatlan területén, egy tankerület által üzemeltetett iskolában!

– fogalmazott Juhász István polgármester.

A városvezető úgy látta, az adott rendezvény – jellegéből adódóan – nem iskolába való. Juhász, mint írta, később a hivatalában fogadta Siposné Varga Edit intézményvezetőt, a programot szervező tanárt és két főt „a mutatványokat végző cégtől”, akikkel megosztotta az aggodalmait.

Juhász a 24.hu kérdésére elmondta, a rendezvénnyel önmagában nem lett volna gond, de attól tartott, hogy a megtartásához „szükséges biztonsági előírásokat” a szervezők nem vették figyelembe. Arra, hogy pontosan milyen biztonsági előírásokra gondol, nem tért ki. Szerinte azonban a rendezvényen „százas nagyságrendben” voltak jelen gyerekek, és nem látta garantálva a biztonságukat, ezért az intézményben belső vizsgálatot kezdeményezett.

Az esettel kapcsolatban megkerestük Siposné Varga Edit intézményvezetőt, aki írásban válaszolt kérdéseinkre. Azt írta, az iskolában szerdán rendezték meg a „Kihívás napját”, ahol a gyerekeknek kínáltak programokat.

A program részeként különböző sportágakban próbálták ki ügyességüket, valamint részt vehettek egy motoros bemutatón is. Polgármester úr a motoros bemutatót kifogásolta, ezért kérésére a bemutatót félbeszakítottuk, ugyanakkor a program többi része zavartalanul megvalósult

– fogalmazott az intézményvezető. Hozzátette: egyúttal belső vizsgálatot kezdeményezett, melynek tárgya kideríteni, hogy a program valóban kifogásolható-e az iskolában, illetve történt-e mulasztás a program szervezése közben. Siposné Varga Edit azt írta, a motoros bemutató szervezői hosszú ideje foglalkoznak bemutatók szervezésével iskolákban is, és eddig minden előírásnak megfeleltek.

Az eset miatt kerestük a Dunakeszi Tankerületi Központot, hogy megismerjük álláspontjukat, de cikkünk megjelenéséig kérdéseinkre nem válaszoltak.

Kiemelt képünkön Juhász István (Fidesz-KDNP) kistarcsai polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik