Belföld

Rendszeresen fogadott el hálapénzt két főorvos Szabolcs megyében

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Hálapénz elfogadásának megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult egy Szabolcs vármegyei kórház két főorvosa ellen – tájékoztatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A police.hu cikke szerint nyomozók az orvosokat kórházi rendelőikben vonták intézkedés alá, onnan előállították őket a rendőr-főkapitányságra.

A megalapozott gyanú szerint

a 71 éves és a 46 éves orvosok betegeiktől hálapénzt fogadtak el a kórházban nyújtott egészségügyi ellátásért, miközben állami egészségügyi jogviszonyban jártak el. 

A két orvos ezáltal rendszeres jövedelemre tett szert: a nyomozás eddigi adatai szerint az idősebb orvos tizennyolc, míg fiatalabb kollégája nyolc alkalommal fogadott el betegeitől készpénzt a térítésmentes állami egészségügyi szolgáltatásért. Az orvosoknak átadott hálapénz mértéke alkalmanként tíz- vagy húszezer forint volt.

A Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a két főorvost üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával kihallgatta. Az ügyben a vesztegető oldalon álló betegeket vesztegetés bűntettének megalapozott gyanújával hallgatták ki a nyomozók.

A 46 éves orvost a rendőrség őrizetbe vette, és előterjesztést tett letartóztatása indítványozására, míg a 71 éves orvos a büntetőeljárás alatt szabadlábon védekezhet. Vele szemben egészségügyi okokból nem lehetett személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelni.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény jelentős változásokat hozott az egészségügy területén. A törvény tavaly január 1-én lépett hatályba. A rendelkezések alapján kiegészült a Büntető törvénykönyv korrupciós bűncselekményekre vonatkozó része is, így mostantól akár egy évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető az, aki hálapénzt ad vagy fogad el.

Kapcsolódó
„Persze, hogy nem tűnt el a hálapénz. Kiszámlázom. Ennyi”
Ez az írásunk a Reformok a szülészetben című cikksorozatunk első, bevezető része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik