Belföld

Lemondatnák a gyülekezési jogáról a megvádolt diáklányt

Egységes Diákfront / Facebook
Egységes Diákfront / Facebook
Egy üres petpalack miatt akarnak elítélni egy 16 éves diákot, és jogellenes alkuval próbáltak rávenni, hogy ne járjon 1 évig tüntetésekre – írta közleményében az Egységes Diákfront.

Sas Bíborka 16 éves tanulót ugyanis csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják, amiért a május 3-ai tüntetésen egy üres műanyag flakont hajított a rendőrsorfal mögé. „Nem állt szándékában senkiben sem kárt okozni, a rendőri intézkedést ezzel nyilván nem tudta akadályozni, csupán véleménynyilvánítás céljából, tiltakozásul akarta a palackot a kordonok és a rendőrsorfal mögé dobni” – hangsúlyozta az Egységes Diákfront.

A vád igen súlyos, öt év börtönbüntetés is járhat érte, ha a diákot elítélik üres műanyag palackkal történő dobálózással. Az EDF szerint az ügyész felajánlotta, hogy felfüggeszti a büntetőeljárást, amennyiben a diák egy évre lemond a gyülekezési jogáról.

„Ezt az alkut Bíborka nem fogadta el, mert fontosabb számára az igazság, és az ország jövője, és inkább vállalja a bírósági procedúrát és az esetleges büntetést, ezért a péntek délutáni Kossuth téri tüntetésen is ott lesz” – írta az EDF.

A Mércének megszólalt a Sas Bíborka édesanyja. „Nagyon büszke vagyok a lányomra, tisztelem és becsülöm a bátorságát és az erejét. Szülőként nyilvánvalóan aggódom érte, de mindenben támogatom, és bízom benne” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik