Belföld

Csintalan Sándor: Mindjárt hetven leszek, nem hagyhatom azt az unokáimra, hogy sunnyogtam, amikor cselekedni kellett volna

Csintalan Sándor Hivatalos Facebook oldala
Csintalan Sándor Hivatalos Facebook oldala
Kínálati piac van, választani kellett, mondta Csintalan Sándor lapunknak annak kapcsán, hogy visszalépett MSZP-be, amelyet még a 2000-es évek elején hagyott ott. A korábban televíziós és rádiós műsorokat vezető közéleti személyiség szerint nem elég csak beszélni arról, hogy az emberek lépjenek be pártokba és cselekedjenek. Gyurcsány Ferenc politikai tevékenységét minősíthetetlennek tartja, de szerinte meg kell próbálni az együttműködést az ellenzéki oldalon. A Budaházy-ügy, illetve az államfői kegyelem számított a döntésében, mert szerinte az a magyar fasizmus mentális ideológiai megalapozását szolgálja.

„Az úgy nem megy, hogy csak ajánlgatom és propagálom, hogy emberek, vegyétek az életeteket a saját kezetekbe, és lépjetek be a szervezetekbe és a pártokba, amelyek arra hivatottak, hogy az ország ügyeiben döntsenek. Ezt a rendszert le kell váltani, akármennyire is mindjárt hetven éves leszek, nem hagyhatom azt az unokáimra, hogy sunnyogtam, amikor cselekedni kellett volna” – mondta Csintalan Sándor a 24.hu-nak.

Szerda reggel Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke hozott nyilvánosságra egy videót, amelyen bejelentette, hogy Csintalan visszatért a pártba, miután Kecskeméten aláírta belépési papírjait. Csintalan, aki korábban a szocialista párt alelnöke és parlamenti képviselője is volt, akkor csak annyit mondott, hogy „Ki, ha nem én? Mikor, ha nem most?”

Erre a mondatra részletesebben is rákérdeztünk nála. „Ez a mondat arról szólt, hogy

meg vagyok arról győződve, hogy be kéne lépniük az embereknek pártokba, politikai szervezetekbe. Az ország helyzete katasztrófa, rohanunk a szakadékba, pont mint a második világháború előtt

– fogalmazott Csintalan.

Felvetődik viszont a kérdés, hogy miért éppen az MSZP-be lép be valaki 2023 közepén, amikor a pártot 1–2 százalék környékére mérik. „Kínálati piac van, választani kell. Abban nem hiszek, hogy pártok alapításával bármit el lehetne érni. Amikor korábban az MSZP-be beléptem, hasonlóan nehéz volt a helyzet, ha nem is ennyire. Értelemszerű, hogy az én múltammal az MSZP-t választottam akkor. Ma meg szentimentalizmusból, a Horn Gyula iránti tiszteletemből döntöttem így. Voltak az elmúlt 30 évben nehéz pillanatok, de ez a párt nekem fontos. Kézenfekvő, hogy minden terhével, a múltjával és az én múltammal, az MSZP lesz az a párt, amelyikbe belépek” – válaszolta.

Arcanum Digitális Tudománytár / Magyar Demokrata, 2003. január-március (7. évfolyam, 1-13. szám)2003-02-06 / 6. szám Csintalan Sándor 2003-ban.

Csintalan belépését ugyan Komjáthi jelentette be, de tagnak Herczog Edit, az MSZP korábbi EP-képviselője ajánlotta. Csintalan szerint ez annyiban személyi döntés, hogy amikor elvált a párttól, akkor Herczog azt mondta neki, hogy „Gyere vissza, és ülj le”. Ezért volt ő az, akit felhívott, és megkérdezte, hogy elkísérné-e ezen az úton. Csintalan szerint más személyi kötődése nincs, mert akihez kötődött az MSZP-ből, mint Horn Gyula és Kósáné Kovács Magda, azok már meghaltak.

A másik kérdés, ami a belépés után felvetődött, hogy miért pont Kecskeméten lépett be a pártba. Erre Csintalan szerint egyszerű a válasz: egy ideje Kecskemét mellett, egy tanyán él az erdőben a Kiskunsági Nemzeti Parkban. Kecskeméten volt tehát a legközelebbi MSZP-iroda.

Az MSZP-ből viszont mostanában inkább ki- és nem belépni szoktak, erre Herczog tett is egy utalást, amikor azt mondta, végre fordul a kocka, már nem elmennek, hanem jönnek hozzájuk. Kérdés, hogy aki politikailag aktív akar ma lenni az ellenzékben, az miért egy néhány százalékos pártot választ. A legnagyobb ellenzéki párt ma a Demokratikus Koalíció, viszont Gyurcsány Ferenccel van már közös múltja Csintalannak. Amikor kilépett az MSZP-ből a 2000-es évek elején, arról beszélt, hogy ezt a rendes, jó állapotban lévő pártot olyan szörnyecskék lepték el, akiket A Nyolcadik utas: a Halál-ban is láthatott.

Nekem Gyurcsány Ferenc politikai tevékenysége minősíthetetlen volt, és most is az. Eszembe sem jutott a DK, pedig sok jó ismerősöm van ott, szeretem őket. Ez más gondolkodásmód, más struktúra, nagyon más politikai irány. Az az autoriter rendszer, ami ott van, az nekem nem jön be. A rendszerváltás szerintem másról szól, mint egyik autokráciát leváltani a másikra.

Arról is beszélt, hogy lehet, hogy az MSZP kicsi, de azért az a 12 százalék – amennyire a DK-t mérik a teljes népességben – se sok.

A Momemtumot viszont alapvetően kedveli, Donáth Anna nagy rajongója. Sok sikert kíván nekik, de szerinte ez egy generációs történet, és benne fel sem merült, hogy mérlegelné, melyik pártba lépjen be. „Szerintem a rendszert csak nagyon erős kooperációval lehet felszámolni, ez kihívást jelent. Az, hogy ezt nem sikerült idáig, nem azt jelenti, hogy az összefogásnak nincs értelme, hanem azt, hogy ahogyan eddig működtették, nem volt őszinte, hanem csak az ellenzéki szavazók nyomása miatt álltak össze” – érvelt a politikus.

Az ellenzék számára örök kérdés: lehet-e ezt Gyurcsánnyal együtt, főleg akkor, ha Csintalan minősíthetetlennek tartja a volt kormányfő tevékenységét? „Az a szándékom, hogy működnie kell. Ha nem fog sikerülni, így fogok meghalni, ez van. Nem lehet azzal nekimenni, hogy reménytelen. Látom milyenek, látom, de legalább legyen néhány hang, aki tényleg akarja” – mondta. Politikai pozícióra viszont nem vágyik, sőt ez a belépésnél eszébe sem jutott.

Nekem nem fontos elindulni választáson, ez a megfontolás eddig nem szerepelt, se országgyűlési, se önkormányzati képviselőként. Esetleg a pártban tudok segíteni, de közfeladatokban nem. Nem ez a dolgom, meg nem is vonz. Engem a düh hajt, ezt hallani szerintem a hangomon.

– jelentette ki.

Miután kilépett az MSZP-ből, tíz évig, 2017-ig volt a Fidesz tagja, de valójában már 2013-ban már megszakadt a kormánypárttal a kapcsolata. „Lehet, hogy volt reakció, de őszintén mondom, leszarom” – közölte arra a kérdésre, van-e információra arról, hogy a Fideszben mit szóltak a döntéséhez.

Novák Katalin köztársasági elnök a közelmúltban, Ferenc pápa látogatására hivatkozva kegyelmet adott a Hunnia-ügy elítéltjeinek, így feltételesen Budaházy György is kiszabadulhatott a börtönből. Csintalan is érintett az ügyben, hiszen a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg több, terrorizmus miatt elítélt tagja 2007-ben óbudai házának garázsában vascsövekkel összeverte őt, miután többször kritizálta a szélsőjobboldali mozgalmakat a Hír TV-n futó műsorában.

Arcanum Digitális Tudománytár / Magyar Fórum, 2015. január-június (27. évfolyam, 1-26. szám)2015-05-28 / 22. szám Csintalan Sándor 2015-ben.

Csintalan szerint a kegyelmi döntésnek volt szerepe abban, hogy újra belépett az MSZP-be, mert „megerősítette a már egyébként is látható tényt, hogy ebben az országban a jelenlegi hatalom viharosan megy egészen szélsőjobbra, és a Budaházy-üggyel kapcsolatos eljárás a szélsőjobb, a magyar fasizmus mentális ideológiai megalapozását szolgálja.”

Itt a szomszéd faluban, Izsákon egy főzőversenyen tizenegynéhány tüchtig csendőregyenruhában masírozó ember volt. Ma a magyar parlament négyötöde totál szélsőjobb. Néha elgondolkodom, amikor hallgatom Krausz Tamás (történész, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának egyik alapítója és meghatározó személyisége volt – a szerk.) vagy Schiffer András szövegeit. Nem tudom eldönteni, ki írja Orbán beszédeit, saját maga vagy Krausz. Schiffer szövegeit pedig mintha egyenesen a Kremlben írnák

– fogalmazott Csintalan Sándor.

Az MSZMP-ből a Fideszen át vissza az MSZP-be

Csintalan Sándor KISZ-vezető volt az egri tanárképző főiskolán, ahol magyar-történelem szakosként végzett. Csupán néhány hónapig tanított, 1977-ben belépett az MSZMP-be, a KISZ- és a SZOT apparátusában dolgozott. 1989-ben az újjáalakult Magyar Szociáldemokrata Párthoz csatlakozott, 1990-ben aztán belépett az MSZP-be, ahol a társadalompolitikai osztály vezetője lett.

 

Az MSZP országos elnökségének tagja volt, majd 1994-től parlamenti képviselő, egy ideig a szocialista párt ügyvezető alelnöke. 1998-ban egyéni választókerületében újraválasztották, de Tarlós Istvánnal szemben alulmaradt az Óbuda polgármesteri posztjáért folytatott küzdelemben. A parlamenti politikától a ciklus végén visszavonult, kocsmát nyitott a Lehel téren, illetve 2002-ben a Fidesz-közeli Földi László távozása után a Defend Security Kft. biztonsági cég ügyvezetője lett.

 

2007-ben belépett a Fideszbe. A Fidesszel szimpatizáló, majd jó barátja, Simicska Lajos és a kormánypárt 2015-ös szakítása után a Fidesszel kritikus Hír TV-n is vezetett műsort, övé volt a csatorna első betelefonálós műsora, a Vonalban, és dolgozott a Lánchíd Rádióban is. Jelenleg a Magyar Hang Kötöttfogás című műsorának állandó szereplője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik