Belföld

Magyarországon három-négy helyen lehet jót motorozni, ebből egyet elvettek

Bodnár Boglárka / MTI
Bodnár Boglárka / MTI

Diszkriminatívnak és igazságtalannak tartja a Tudatos Motorosok Országos Egyesülete, hogy kitiltották a motorosokat a visegrádi Panoráma útról.

– Az önkormányzat azzal indokolta az intézkedést, hogy a motorosok és autósok versenypályának használják az útszakaszt, ehhez képest csak a motorosokat tiltják ki. Ez a megkülönböztetés háborítja fel igazán a motoros társadalmat, illetve az, hogy semmilyen egyeztetés nem volt a döntés előtt – mondta a 24.hu-nak Szimcsák Attila, a Tudatos Motorosok Országos Egyesületének elnöke, aki szerint ehelyett célravezetőbb lett volna két-három hét folyamatos rendőri jelenléttel kiszűrni a renitenseket.

Magyarországon mindössze 3-4 olyan szerpentines útszakasz van, ahol az élvezetes kanyarok megfelelő útminőséggel párosulnak. Most egyet elveszítettünk

– jelentette ki Szimcsák Attila, akinek elmondása szerint a hazai túramotorosok, ha tehetik, inkább külföldre járnak motorozni.

Szimcsák attól tart, hogy a visegrádi önkormányzat nyomán más helyekről is kitilthatják őket. – Valahol ez illeszkedik a nyugat-európai trendbe, mert a Dolomitokban vagy az osztrák Alpokban is kezdik kiszorítani a motorosokat. Viszont ott sokkal szervezettebb és erősebb a motoros-társadalom: amikor például Münchenben korlátozni akarták a motorokat, akkor tízezer motoros gyűlt össze az autópályán, végül pedig vissza is vonták az egészet – hozott példát az érdekképviseleti vezető.

A visegrádi fellegvárba vezető Panoráma utat tavaly újították fel, ezután szaporodtak el az önkormányzat szerint az „autó- és motorversenyek”.

„Városunk lakosainak mindennapjait és szállóvendégeink nyugalmát egyaránt nagy mértékben zavarja ez a tevékenység, amivel kapcsolatban rengeteg jelzést kaptunk” – írta közleményében a visegrádi önkormányzat, amely a Magyar Közút Zrt.-től kapott hozzájárulást az útszakasz lezárására a motorosok elől. Így a Panoráma út elején, az Apátkúti-völgy bejáratánál és a Fellegvár parkoló kijáratánál, Visegrád irányába „motorkerékpárral behajtani tilos” táblát helyezhettek ki. A tilalom minden év március 1. és november 1. közötti időszakra vonatkozik. A motorosok a motoros szezonban így csak a Nagyvillám Sípálya felől mehetnek fel a Fellegvárba. Ez alól csak a forgalomkorlátozással érintett területen élők vagy az ott dolgozók kaphatnak felmentést, akiknek ezentúl behajtási engedély birtokában használhatják az útszakaszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik