Belföld

Orbán Viktor kurucként egy Habsburg-könyvet méltat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Ezt a miniszterelnök politikai igazgatója maga is humorosnak tartja, ám a kormányfő szerint ebben nincs meglepő.

Aki nem ismeri a múltját, nem ura a jövőjének sem.

Ezt az idézetet írta ki Orbán Balázs közösségi oldalára. A Mandiner vette észre, hogy nem véletlenül, a miniszterelnök politikai igazgatója ezzel reklámozta Habsburg Eduárd nemrég  megjelent könyvét (The Habsburg Way – 7 Rules for Turbulent Times), amihez Orbán Viktor írta az előszót.

Talán a sors különös humora, hogy egy Habsburg-könyv előszavát éppen egy kuruc írta

– tette hozzá Orbán Balázs, aki szerint főnöke olyan értékes nézőpontokat tárt ai olvasók elé, hogy írását teljes egészében meg is osztotta. Orbán Viktor főbb tézisei.

  • A magyar nemzet és a Habsburg-ház olyannyira kötődik egymáshoz, hogy a másik nélkül olykor mindkettőt elnyelte volna a történelem.
  • Amikor a dinasztia megszerezte a magyar trónt is, Magyarország egy lett a birodalom sok-sok országa közül, ami szükségképpen konfliktusokat szült.
  • A magyarok és a Habsburgok célja ugyanaz volt: megtalálni, miként maradhatnak önmaguk, hogyan tehetik önálló világpolitikai szereplővé Közép-Európát.

Orván Viktor szerint Habsburg Eduárd könyve megmutatja, mennyi mindenben gondolkodunk ugyanúgy.

Valljuk, hogy az ember a családjában találhatja meg a boldogságot. Hisszük, hogy a kereszténység tart meg minket önmagunknak. És tudjuk, hogy Európát integrálni az európai emberek akarata ellenében lehetetlen vállalkozás.

Orbán Balázzsal bémiképpen vitatkozva, úgy vélte, nem meglepő, hogy

egy tőről metszett magyar szabadságharcos (a maga nem kevés sebhelyével) ír előszót a Habsburgok könyvéhez.

A kormányfő szerint már azonos oldalra kerültünk. Ez olyanyira igaz, hogy a könyve szerzője, Habsburg Eduárd immár évek óta Magyarország vatikáni nagykövete, aki magyarul csak felnőtt fejjel kezdett tanulni, korábban kommunikációs szakember volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik