Belföld

Egymás után távoznak a tanárok az etyeki nemzetiségi iskolából

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Csak április óta már öt pedagógus távozott az etyeki Német Nemzetiségi Általános Iskolából, akiknek főként nem is a tanárok általános helyzetével van bajuk, hanem egy emberrel, az intézmény igazgatójával, Nyeste Ferenccelírja 444.hu. Az igazgató ugyanis a tantestület és a szülői munkaközösség véleménye szerint is egyszerűen nem végzi el a munkáját, ám ha egy nálánál alkalmasabb jelölt jelentkezne a posztjára, akkor az ő pályázatát a fideszes városvezetés rendre elutasítja.

A cikk szerint az eddig távozott pedagógusokon kívül még három tanár fontolgatja a felmondást, ketten pedig nyugdíjba készülnek, tehát a 26 fős tantestületből akár tízen is kieshetnek szeptemberre. Ez azt jelentené, hogy az új tanévet magyart, történelmet és matematikát oktató szaktanárok nélkül kellene elkezdenie az intézménynek. A tanárhiányra egy szülők között terjedő körlevél hívta fel a figyelmet.

A levél alapján a tanárok távozásának hírére sok szülő bepánikolt, és elkezdték tömegesen átjelenteni gyerekeiket a környékbeli településekre. Közülük már most több iskolától kapták azt a választ, hogy megteltek az etyekiek miatt, és több tanulót nem tudnak felvenni.

Az igazgató gyakorlatilag nem vezeti az iskolát. A jéghegy csúcsa, hogy a tanárok nem kapnak meg fontos infókat, és ezért káoszba fullad a munka. Tavaly nem készítette el az iskola éves munkatervét, sem az év végi beszámolókat. Akkor lemondott az iskola összes munkaközössége, mert megelégeltük, hogy az alapvető feladatokat nekünk kell megcsinálni helyette

– nyilatkozta Vidra Gabriella az iskola volt magyartanára, aki szintén a távozó pedagógusok között van.

Vidra arról is beszélt, hogy 2022-ben, Nyeste kinevezésének lejártához közeledve megkérték, hogy ne pályázzon újra, de az igazgatót azóta újra kinevezték egy évre, és megbízottként vezeti az iskolát. Tavaly Vidra a kollégái és a szülők támogatásával jelentkezett a posztra, azonban a polgármesterhez húzó Etyeki Német Nemzetiségi Önkormányzat annak ellenére is megvétózta a pályázatát, hogy más nem indult.

Viszont Nyeste idén év elején ismét beadta további öt évről szóló igazgatói pályázatát. Ez a nemzetiségi önkormányzaton azóta átment, már csak a Belügyminisztérium jóváhagyása van hátra az újabb kinevezésig.

A riportból kiderül, hogy az iskola ügyét sajátosan értelmezi Zólyomi Tamás polgármester, aki szerint az iskola tanárai és diákjai azért nem voltak ott például a falu aradi vértanúkra emlékező ünnepségén, mert ideológiai alapon szövetkeznek ellene és az igazgató ellen. „Sajnos iskolánkban működnek olyan tanárok, akik megegyeztek abban, hogy amíg ilyen polgármestere van Etyeknek, addig ők nem hajlandóak sem felkészíteni diákjaikat, sem részt venni települési rendezvényeinken. Dolgozni fogunk érte, hogy a mételyezőket, ármánykodókat, ferde gondolkodásúakat közösségünk kivesse magából” – írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik