Belföld

Varga Mihály: Kétszázmilliárd van jövőre az egészségügyi szakdolgozók béremelésére

Lakatos Péter / MTI
Lakatos Péter / MTI

Háromezerkétszáz milliárd forintot szán egészségügyi célokra a kormány a 2024-es költségvetés tervezetében, ami négyszázhúsz-milliárd forinttal több, mint idén – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken a budapesti Szent Margit Kórház Margit-napi ünnepségén. A kétlépcsős szakdolgozói béremelési programra a jövő évi költségvetési tervezetben kétszázmilliárd forint áll rendelkezésre – tette hozzá az MTI tudósítása szerint. A pénzügyminiszter közlése szerint a jövő évi előirányzat kétezer milliárd forinttal több, mint 2010-ben volt.

A tárcavezető szerint a koronavírus-járvány is rávilágított arra: nem szabad, hogy a magyar egészségügyi ellátás, az eszközök beszerzése „külső szereplőkön”, múljon, ezért fontos az ágazat további erősítése. Hozzátette: ötvenhét olyan hazai egészségipari beruházást támogatott eddig a kormány, amelyek az egészségügyben nélkülözhetetlen eszközöket – orvosi maszkokat, kesztyűket, kötszereket – gyártják.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy nem engedik el az ágazatban megkezdett beruházásokat.

2024-ben is lesznek olyan beruházások, amelyre a fedezetet nem tudjuk teljes egészében biztosítani, ezek halasztódni fognak, de az egészségügyben nem lesz ilyen, erre a fedezet rendelkezésre áll

– fogalmazott a pénzügyminiszter.

Beszélt arról is, hogy kormánydöntés értelmében további orvosieszköz-beszerzések várhatóak, így a kormány folytatja a CT, az MR, a röntgengépek és mammográfiás berendezések beszerzését is az elmúlt évekhez hasonlóan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik