Belföld

Félmilliárd forintra büntették a Gazprom-szövetséges kereskedőt, mert manipulálták a gáz árát

MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki
MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Szerdán félmilliárd forintra büntetette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a legnagyobb horvát gázkereskedő céget, piaci manipuláció miatt, amiért egy tavalyi aukción 360 százalékkal felverte az Ausztria felől importált gáz szállítási díját, de egy köbcenti gázt sem hozott be végül. – írja Válasz Online.

A hivatali határozat szerint a PPD nevű vállalat miatt a lehetségesnél kevesebb gáz érkezett Magyarországra tavaly februárban, és a cég viselkedése hozzájárulhatott a gáz árának akkori emelkedéséhez.

A hivatal döntése nem tér ki a PPD manipulációjának lehetséges okára, de a Válasz Online által megkérdezett szakértők szerint a horvát cég gyanús tevékenysége orosz érdeket szolgálhatott. A horvát vállalkozás ugyanis a Gazprom fontos régiós szövetségese, még akkor is, ha a nyilvántartások szerint nincs mögötte orosz tulajdonos.

A magyar iparági szakértők jelentős része is úgy vélekedik, hogy a PPD vezetése nincs abban a helyzetben, hogy a Moszkvából érkező határozott kérésekre nemet merjen mondani. Így a tavaly januári, immár a magyar hatóság által hivatalosan is kimondott piaci manipulációjukat is orosz kavarásként értékelik.

A ügylet részletes menetéről a Válasz Online cikkében olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik