Belföld

Nyomoz a rendőrség az Audi Hungária Független Szakszervezet pénzügyei után

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoz a rendőrég az Audi Hungária Zrt. gyárában működő Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) pénzügyeivel összefüggésben – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az Átlátszó.hu megkeresésére.

A lap úgy tudja, hogy az ügy az érdekvédelmi szervezet elmúlt években közzétett, aztán később módosított beszámolóival kapcsolatos. Mint írják, a feljelentés, illetve a nyomozás és büntetőeljárás a szakszervezet elfogadott, közzétett, aztán módosított 2020-as, illetve 2021-es beszámolóival kapcsolatos.

Az ÁHFSZ 2020-as beszámolóját kétszer adták le. Először 2021. május 29-én, és ebben az akkori verzióban 92,6 millió forintos mínuszos, veszteséges adózott eredmény szerepel. Míg a 2022. szeptember 27-én leadott dokumentumban 93 ezer forint nyereség áll. (Mindez abból fakad, hogy az újabb beszámolóban csökkentették az anyagjellegű kiadás összegét 92,7 millióval.)

Hasonlóképp eltérések vannak a saját tőkénél is. A 2021 májusában leadott beszámoló 568 milliós, a 2022 szeptemberében közzétett második beszámoló viszont 468 milliós összegről beszél.

A lap kereste a szakszervezetet vezetőségét, de választ sem tőlük, sem a felügyelőbizottság tagjaitól nem kaptak. Az Audi Hungaria Zrt. a lapnak azt írta, az ügyről nincs hivatalos információjuk.

A szakszervezet  tízezer munkavállaló érdekét hivatott védeni a befizetett tagdíjért cserébe, ami tavaly több mint 300 millió forintot tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik