Belföld

Alaptörvény-ellenes a bírósági végrehajtásról szóló törvény egyik mondata

Az önkényesen elfoglalt lakások kiürítését érinti az Alkotmánybíróság döntése.

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és 2023. december 31-i hatállyal megsemmisítette a bírósági végrehajtásról szóló törvény 183. § (1) bekezdés második mondatát, amely szerint „E végzés elleni fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.”

A testület magát az alkotmányjogi panaszt viszont elutasította. A támadott jogszabályi rendelkezés egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a bíróság az önkényesen elfoglalt lakás kiürítését nemperes eljárásban rendelje el.  A tulajdonosi jogok gyors érvényesítéséhez a lakáshasználó nyilatkozatát ilyenkor nem kell beszerezni, a kiürítést elrendelő végzést csak a kérelmezőnek és a végrehajtónak kézbesíti a bíróság, a végrehajtás elrendelésére, foganatosítására rendkívül rövid határidők vonatkoznak.

Az, hogy a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya egy konkrét ügyben azt jelentette, hogy mire egy lakó dokumentumokkal tudta igazolni a lakás használatának jogcímét, már ki kellett ürítenie az ingatlant.

Az Alkotmánybíróság határozatában most megállapította, hogy ebben az ügyben valóban nem valósulhatott meg a jogsértő helyzet hatékony orvoslása az adott jogszabályi környezetben, ezért megállapította a Vht. 183. § (1) bekezdés második mondatának alaptörvény-ellenességét, és jövőbeli hatállyal megsemmisítette azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik