Komka Péter / MTI
Belföld

„Hasonló a világon bárhol előfordul” – az egészségügyi államtitkár reagált a gyermeksebész bejegyzésére

Facebookon reagált Takács Péter egészségügyi államtitkár Kőnig Róbert gyermeksebész bejegyzésére, melyben az orvos arról írt, hogy hatalmas tumultus alakult ki náluk, miután egyedül maradtak gyermeksebészet és gyermektraumatológiai ügyeletesként Észak- és Közép-Magyarország területére.

Takács Péter a konkrét esettel kapcsolatban arról ír, hogy:

Budapesten minden nap 2 nagy gyerektrauma-ellátó ügyel. Hetente 3 ügyelet jut mindegyikre. (Tavaly a gyerektrauma szakma javaslatára alakítottuk át a rendszert. Addig 3 centrum volt minden nap, de heti 5x volt ügyelet.) Ezekből az egyik néhány órára kiesett az ellátásból informatikai hiba miatt, ezért pár óráig a János Kórház vasárnap egyedül maradt a központi régióra. Ez nyilván terhet jelent, de hasonló a világon bárhol előfordul. A szülők ilyenkor feszültek és van, aki az ellátó személyzeten tölti ki a frusztrációját, amit adott esetben az orvos nehezebben kezel. Itt is ez történt. Egy teljesen civil kollégának kicsit sok volt, és kirakott egy posztot, amiben hangot adott annak, hogy egy vis maior helyzet miatt ne az egészségügyi dolgozókon vezesse le senki a feszültséget.

Takács ezután a sajtó hangulatkeltéséről írt, vagyis hogy: „Rendszerhibát kiáltanak egy vis maior helyzetben”. Majd így folytatta:

  • Nem egész nap és nem rendszeresen van egyetlen ellátó egész Budapestre.
  • Nem egyetlen orvos látott el 163 beteget, hanem egy kórházi osztály. 2 vizsgálóhelyiséggel, ami azt jelenti, hogy vizsgálónként 3-4 beteg/óra. Ez azért nem elviselhetetlen terhelés.

Takács szerint nap mint nap tapasztalják, hogy „az egészségügyet számos indokolatlan támadás éri a független-objektív sajtó és a még függetlenebb “szakértőik” által. Érdemes erős kritikával kezelni ezeket, mert csak a fele igaz”.

Ajánlott videó