Belföld

Öt óra alatt ért ki a mentő egy rákbeteg asszonyhoz

Több mint 5 órát várt a mentőre egy rákbeteg asszony Budapesten, mondta a családja az RTL Híradónak.

A 74 éves nő folyamatosan hányt, egyre gyengébb lett, az eszméletét is elvesztette. Keresztfia azt mesélte az RTL Híradónak, hogy tehetetlennek érezték magukat.

élután 3-kor hívták először a 112-t, majd hiába telefonáltak többször is, a mentők végül este nyolc óra után értek a budapesti címre.

Mikor ideértem, akkor láttam, hogy ő sajnos nagyon rossz állapotban van, sokszor hányt. Egy korty vizet ivott, kijött belőle. A Deadalon, a hányáscsillapító, a savlekötő minden kijött.

– mondta Szamosfalvi László, aki hozzátette, keresztanyja „egyre gyengébb lett, úgyhogy felhívtam a mentőket, hogy nem tudunk várni az ügyeletre, nagyon rossz állapotban van, nagyon idős, nagyon gyenge, küldjék ki a mentőt.”

Ez a telefonja szerint háromnegyed négykor volt. Aztán vártak.

5 órakor újra telefonáltam, hogy hol van a mentő. Akkor azt mondták, hogy ők már nem találják a rendszerben, mert le lett mondva az ügyelet. Mondtam, hogy igen, le lett mondva, mert mentőt kértünk, olyan rossz állapotban van.

Ezt követően tovább vártak. Az asszony egyre rosszabbul lett, keresztfia szerint az eszméletét is elvesztette. Megpróbálták kocsival kórházba vinni, de nem sikerült, nem bírt már felülni sem. Este 7-kor, amikor a család újra telefonált, azt a választ kapták, hogy már kiment egy autó, de rossz címre és visszafordult.

Még a kapukat is nyitva hagyták, és kiírták egy nagy papírra, hogy a mentőt várják, akik végül az első híváshoz képest több mint 5 óra múlva, este nyolc után értek a 13. kerületi címre. Az RTL Híradó megkérdezte az Országos Mentőszolgálatot, hogy mi történt pontosan, miért akkor értek oda, de az adás kezdetéig nem válaszoltak. Később azt közölték.

Az esetet alapellátási ügyeleti feladatként átadták a területi szolgáltatónak. Azután küldtek mentőt, hogy az ügyelet nem ment ki a címre. Azt is megjegyezték, hogy a fővárosi ügyeletek még nem részei az OMSZ által működtetett rendszernek. A beteget kórházba vitték, életmentő beavatkozásra nem volt szükség. Azt írták, amikor közvetlen életveszély áll fenn, a mentők átlagosan alig több mint 9 perc alatt érnek a helyszínre.

Ajánlott videó