Belföld

Közelít a vihar: már narancssárga riasztást is kiadtak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Felhőszakadás, villámárvíz, zivatar - ezekre érdemes csütörtökön készülni.

Csütörtökön (Szent Medárd ünnepén) erősen gomolyfelhős lesz az idő, több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, főleg délután, este valószínű zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás. A szél jórészt gyenge, mérsékelt lesz, csak zivatarok környezetében erősödik meg. A hőmérséklet napközben 20-26 fok között alakul –írja a Kiderül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint csütörtöktől vasárnapig az egész országban lehetnek zivatarok. A  következő napokra ezért elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést adtak ki.

Csütörtökön viszont komolyabb felhőszakadás is lehet, ezért három megyére már másodfokú (narancssárga) figyelmeztetés is érvényes.

Azt írták, felhőszakadásra, villámárvízre, zIvatarra kell számítani. A zivatarok fő kísérőjelensége a felhőszakadás lesz (rövid idő alatt 20-50 mm, néhány helyen akár még több eső  hullhat), Villámárvízre főleg az Északi-középhegység térségében, felhőszakadásra máshol is lehet (legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon) számítani.

Frissítünk!

Már másodfokú riasztást is kiadtak

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétféle riasztást adott ki, egyrészt a zivatarok, másrészt a felhőszakadás  veszélye miatt.

Az érintett járásokban jégeső eshet, károkat okozhat az erős szél, de elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent.

Az érintett területen rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat. A riasztásokat folyamatosan frissülő térképen (itt) lehet követni. Azt írták Medárd felhőszakadást, villámárvizet, újabb zivatarokat hoz országszerte, és éjszaka is. Villámárvízre elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében, az Alföld középső és nyugati részén lehet számítani. Átmeneti szélerősödés, kisebb méretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

Június 8-án halt meg Szent Medárd (frank püspök) az aratás, a szüret védőszentje (a fogfájások is az ő közbenjárását kérik). Ha a nyárelőre, Napisten havára eső napon esik, akkor a népi hagyomány szerint még negyven napig esni fog. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik