Róka László / MTVA
Belföld

HVG: többszáz dolgozót küldtek el egyik napról a másikra a Magyar Államkincstártól

Mindössze 321 embert kell elküldeni – ígérte a kormány –, ehhez képest nemrég csak a néhány ezer főt foglalkoztató Magyar Államkincstárnál 661 munkavállalót építettek le – tudta meg a HVG. A portál cikke szerint az érintettek erről semmilyen előzetes figyelmeztetést nem kaptak.

Korábban a közszférában végrehajtott leépítéseknél bizottságot állítottak fel, amely segítette a kirúgottak elhelyezkedését, esetleg átképzését. Ezt most „elsunnyogta volna” a kormány – mondja Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Csak a szakszervezet figyelmeztetésére állították fel a bizottságot. A kormány az egyeztetéseken azzal védekezett, hogy a versenyszférában nagy a munkaerőhiány, így biztosan mindenki el tud majd helyezkedni.

Az elnök szerint általában véve nagy gond, hogy a kormány egyik napról a másikra szüntet meg álláshelyeket és küld el munkavállalókat, az érintettek gyakorta csak az ügyfélkapun keresztül értesülnek arról, hogy megszűnik az állásuk.

A HVG megjegyzi: mivel nem tudni, hogy a kormány pontosan mely – betöltött vagy betöltetlen – álláshelyeket szüntet meg, nem látszik, hogy a leépítés megteremti-e a központi közigazgatásban beígért béremelések fedezetét. Nem beszélve a területi közigazgatás 15 százalékos, elvben júliustól kezdődő bérfejlesztéséről.

A 24.hu-n tegnap számoltunk be arról, hogy több tucat munkavállalót bocsájtanak el a szintén állami tulajdonú DKF-nél, mert nem érkeznek az uniós pénzek.

Kapcsolódó
Legalább a dolgozók felét kirúgják egy állami cégnél, mert nem érkezik az uniós támogatás
A 13. és 14. havi fizetés már korábban ugrott, most kétkörös leépítés jön. Egy kirúgott dolgozó a 24.hu-nak azt mondta: másfél évig volt munka rendesen, de az elmúlt időszakban már sokat malmoztak.

Ajánlott videó