Varga Jennifer / 24.hu
Belföld

Megdőlt a napi csapadékrekord kedden

Megdőlt a napi csapadékrekord kedden: Kékestetőn 122 milliméter eső esett egy nap alatt – írta az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán közzétettek alapján.

A bejegyzés szerint kedden – Szolnok környékét leszámítva – szinte országszerte előfordultak záporok, zivatarok, illetve eső is. Hozzátették: júniusban 60-80 milliméter eső esik átlagosan, de most a sorozatban érkező csapadékgócokból több mérőállomáson is a havi csapadékmennyiséget elérő, vagy azt meghaladó mennyiséget mértek, esetenként 1-2 óra alatt.

Hozzátették: a meteorológiai szolgálat mérőállomásai 100 milliméternél is több esőt regisztráltak Baján (101,7 milliméter) és Kékestetőn (111,3 milliméter), azonban az egyik észlelőjük Kékestetőn 122 millimétert mért, ezzel pedig megdőlt a napi csapadékrekord. A régi rekordot – 120 millimétert – 1951-ben, a Somogy vármegyei Homokszentgyörgy-Mariettapusztán mérték.

Felhívták a figyelmet arra, a kékestetői automata mérése és az észlelő hagyományos, kézi mérése között bő 10 milliméter különbség van, „de ez teljesen rendben van”. Hozzátették: a két mérőpont a Kékestetői Meteorológiai Állomás műszerkertjében ugyan csak méterekre található egymástól, de technikai okokból ekkora különbség könnyedén előfordulhat, ugyanis nagyon intenzív csapadék esetén az automata „kissé alámérhet a ténylegesen lehulló csapadéknak” – magyarázták a Facebook-bejegyzésben.

Ajánlott videó