Belföld

Belenyúlna a kormány a meddőségi kezelésbe

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kezelések közötti három hónapos szabályt eltörölnék.

A Belügyminisztérium (BM) társadalmi egyeztésre bocsátotta a meddőség kezelésével összefüggő jogszabályok tervezett módosítását. Az előterjesztés szerint már 2023. július 1-jétől hatályba lépne az új szabályozás, amely számos korábbi rendeletet módosít, az indoklás szerint azért, hogy javuljon a demográfiai helyzet, a meddőségi ellátás helyzete.

A kormány a részben finanszírozási változtatásoktól azt várja, hogy az asszisztált reprodukciós beavatkozásokkal jelentős gyermekszám növekedés érhető el. A jelenlegi szabályozás szerint az  egyes beavatkozások térítésmentesen évente többször, de az egyes beavatkozások közötti három hónapos időközökkel vehetők igénybe.

Ugyanakkor az életkor előrehaladtával a várandósság esélye csökken, ezért a kezelések közötti három hónapos szabályt eltörölnék. 

Az eljárások egymást követő elvégzésével csökken a teherbeeséshez szükséges idő, javulhat az eredményesség. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatósága elkészítette a humánreprodukciós (meddőségi centrumokra) ágazatra vonatkozó új  finanszírozási szabályokat is. A lombikprogramra jogosult egészségügyi szolgáltató a jövőben az érintett beavatkozásokra, eljárásokra az Egészségbiztosítási Alaptól kap pénzt, pl. a gyerekek számától függő fix díjat, ha igazolhatóan a kezelésnek köszönhetően szül az anya.

Rétvári Bence (a képen) néhány hete arról beszélt, hogy Magyarországon minden hetedik párt érinthet a probléma, hogy akár éveken keresztül nem sikerül a spontán fogantatás. Az állami hírügynökség beszámolója szerint a BM parlamenti államtitkára az Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Katolikus Szeretetszolgálat rendezvényén azt mondta, a meddőségi problémákat sokszor helytelen életmód, lelki nehézség, stressz okozza, ezért érdemes megfontolni a természetes fogamzássegítési módszereket, melyek megfelelő szaksegítség mellett mesterséges beavatkozások nélkül is elősegíthetik a gyermekáldást.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik