Belföld

KSH: három éve nem volt olyan gyenge hónapja a magyar iparnak, mint idén áprilisban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

2023 áprilisában az ipari termelés volumene 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal mérséklődött, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás márciushoz mérten 2,5 százalékkal csökkent – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a legnagyobb súlyú járműgyártásé, valamint a villamos berendezés gyártásáé. A többi alágazatban csökkent, így a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása is visszaesett.

Legutóbb a koronavírus-járvány első évében, 2020 májusában produkált ekkora visszaesést a magyar ipar.  A termelés az év első négy hónapjában 4,3 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Suppan Gergely, a MBH Bank Nyrt. vezető elemzője szerint az ipari termelés tavalyi negyedik negyedév elejétől tapasztalt megtorpanását döntően az energiaárak robbanásának következtében elsősorban az energiaigényes ágazatokban bekövetkező termelés visszafogása, vagy leállása okozhatta. Egyes ágazatokban, különösen az élelmiszeriparban pedig a gyengülő belső és külső kereslet eredményez visszafogottabb termelést.

(Pénzcentrum)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik