Belföld

Huszáros döntésre készül a kormány

Lakatos Péter / MTI
Lakatos Péter / MTI
Szalay-Bobrovniczky Kristóf átalakítaná a Magyar Honvédség „díszelgési feladatait” ellátó szervezeteket.

A Honvédelmi Minisztérium elérkezettnek látta az időt, hogy társadalmi egyeztetésre bocsássa a rendelettervezetet, amely átalakítaná a Magyar Honvédség díszelgési feladatait ellátó szervezeteket. A módosítás tartalmi össszefoglalója szerint a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) szervezeti átalakításával változik az MH BHD 32. Testőrezred szervezeti felépítése is.

Az MH BHD 32. NHD gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály kiválik az MH BHD 32. Testőrezredből, önállóan, de továbbra is az MH BHD szervezetén belül látja el a feladatait. A szervezeti változás miatt indokolt a huszárokra vonatkozó munkaköri követelmények, a rendszeresíthető beosztások, illetve ehhez kapcsolódóan a fokozott igénybevételi pótlékra vonatkozó jogosultság megjelenítése. 

Pontosítanák, hogy az állami protokolláris és díszelgési feladatokat ellátók (koronaőrség, palotaőrség, huszárok) más honvédségi szervezetnél díszelgők a fokozott igénybevételért milyen pótlékra jogosultak.

A tervezet szerint az MH Nemzeti Összekötő Képviselet július 1-jével ezredből dandár jogállásúvá válna, vezetője dandártábornok rendfokozattal kerülne rendszeresítésre.

Kiszámolták, a kereken 467 főt érintő intézkedésnek hatásvizsgálati lapja szerint csak előnyei lennének, pl. hozzájárulna a foglalkoztatás növeléséhez: nagyságrendileg 180-200 fővel (jelenleg ennyi üres beosztás van). Azt nem tudni, Szalay-Bobrovniczky Kristóf rendelete pontosan mikor lépne hatályba, ám az tervezet szerint az új szabályozás egyes elemeit 2023. május 1-től kellene alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik