Belföld

Boldog-per: a fideszes képviselőhöz félórás turnusokban sorjáztak a környék polgármesterei

MTI
MTI

Nagyjából félóránként váltották egymást a polgármesterek Boldog István kétpói irodájában, ahol a települések TOP-os pályázatairól (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) volt szó, de Boldog csak akkori országgyűlési képviselőként azt akarta tudni, ki mire akar pályázni, utasításba semmit sem adott – ezt állította a Telex szerint a két meghallgatott polgármester szerdán a Fővárosi Törvényszéken, ahol a volt fideszes képviselő, Boldog István és társai korrupciós ügyét tárgyalták.

Boldogra hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6,6 millió forint értékű vagyonelkobzást kér az ügyészség, és többek között hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják. A vád szerint előre lezsírozták a települések fejlesztési pályázatait: ki csinálja a közbeszerzést, kiket kérnek fel, kik nyernek, kik a kivitelezők, majd pénz is csorgott vissza pályázatnyertesektől Boldogékhoz.

A pénzek visszaadásáról az előző tárgyaláson is beszéltek helyi polgármesterek, ők azt állították, hogy az elnyert pályázati pénzek 10 vagy akár 20 százalékát kérték vissza tőlük. Tiszaföldvár polgármestere például azt mesélte, hogy Boldog emberei neki és kollégáinak azt magyarázták, hogy az elnyert pályázati pénzekből Boldog kampányát kell finanszírozni.

A szerdára megidézett polgármesterek viszont csak hallomásból tudták, hogy a körzetben sokaknak vissza kell téríteni a pénzekből.

Kuncsorba egykori polgármestere, Rédai János arról beszélt, hogy a településen a művelődési házat és az idősek otthonát akarták felújítani, el is nyertek 54 és 20 millió forintos támogatást.

Volt olyan, hogy egyszer Kétpóra Boldog fél óránként váltva hívott bennünket. Elmentem nyilván, jó fél órát vártam arra, aki bent volt előttem

– mondta a volt polgármester, aki szerint ezen a megbeszélésen „Petrácska volt ott, ha jól emlékszem, meg István”. (Fehér Petra Boldog István egykori mindenese, a per másodrendű vádlottja.) Rédai szerint a megbeszélésen arról volt szó, hogy Kuncsorba milyen pályázatokra jelentkezne, olyan pedig állítása szerint nem volt, hogy Boldog mondta volna meg, mikre pályázzanak, vagy hogy ki legyen a kivitelező cég. Őt senki sem kereste fel azzal, hogy az elnyert összegből vissza kellene osztaniuk.

Hasonlókról beszélt az örményesi polgármester, Török Tamás is. Török arról beszélt: bár voltak a TOP-os pályázatokról egyeztetések Boldogékkal, ők csak „felhívták a figyelmünket azokra a lehetőségekre, amik esetlegesen még kihasználatlanok”. Ő is járt polgármesteri viziten Kétpón, de szerinte itt csak arról volt szó, hogy ők maguk mire szeretnének pályázni. Ezen a beszélgetésen is csak Boldog István és Fehér Petra volt jelen. Török szerint a képviselő biztatta, hogy pályázzak, amire szeretne. Ők egy kastély felújítására akartak 100 milliót elnyerni, és bár a pályázat sikeres lett, végül csak bruttó 85 milliót kaptak.

A bíróság szerdán röviden egy harmadik tanút is meghallgatott, aki a martfűi polgármesteri hivatalban dolgozott a kérdéses időszakban. A nő annyit mondott, a kétpói megbeszélés után a martfűi polgármester „felháborodva” érkezett vissza a hivatalba, és annyit mondott neki, hogy „pénzt kérnek vissza a pályázatokból”.

A per novemberben folytatódik majd további tanúkihallgatásokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik