Belföld

Három év alatt 2227 gyorshajtó kapott 300 ezres bírságot

Varga György / MTI
Varga György / MTI
A legdurvább gyorshajtókat összesen 681 millió forintra büntették meg.

Három évre visszamenőleg kérte ki az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) laptársunk, a Vezess, hogy

  • hány üzembentartót büntettek (a legdurvább gyorshajtásért) 300 ezer forintos bírsággal,
  • melyek voltak (százalékosan) a legkomolyabb, lefülelt sebességtúllépések,

amelyeknék a jogszabályok alapján nincs mérlegelési lehetőség, a közigazgatási eljárás végén mindenképpen bírságot kap az autós.

A rendőrség válaszából kiderült, hogy 300 ezer forintos büntetést

  • 2020-ban 824-en,
  • 2021-ben 659-en,
  • 2022-ben 744-en

kaptak, a közveszélyes száguldozásért tehát három év alatt összesen 2227-szer kellett a büntetések csúcsát jelentő összeget fizetni.

A traffipaxok által rögzített legdurvább sebességtúllépés (tehát a megengedetthez képest mért száguldás) az volt, amikor az 50-es táblánál 180-nal mértek be valakit, de a többi „dokumentált legnagyobb mértékű sebességtúllépésnél” is a megengedett sebesség több mint a duplájával hajtottak.

Az ORFK elküldött egy adatsort arról is, hogy öt egymást követő évben (2019-től 2023-ig) május 5-én 13 és 14 óra között milyen adatokat rögzítettek a sztrádákon fémkapukra felszerelt VÉDA-készülékek, milyen volt a több száz autó átlagsebessége.

A Vezess szerint a 2023-as adat azért érdekes, mert akkor már rengetegen tudtak arról, hogy május elsejétől a hitelesített sebességmérők által mért adatok alapján jár el a rendőrség, az öt helyszínből mégis csak egynél csökkentették érdemben a tempójukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik