Belföld

Török Gábor szerint a NER kicsit olyan, mint a Barátok közt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A politikai elemző immár úgy látja, az orbánizmus túlélheti Orbán Viktort.

Nagyinterjút adott a HVG360-nak Török Gábor abból az alkalomból, hogy húsz éve az egykori Magyar Hírlap beválogatta a legsikeresebb fiatalok közé. Elárulta, politikai elemzőként számára keserűséget, frusztrációt okoz az izgalom hiánya miatt a rendszer kiszámíthatósága.

Az Orbán-rendszer kicsit olyan, mint a Barátok közt: ha valaki megnézte a 100. részt, legközelebb meg a 2000.-et, akkor is simán be tud kapcsolódni, mert sok minden nem változott.

Most úgy látja, nem zárható ki, hogy Orbán Viktor lesz 10 év múlva is a miniszterelnök, a politikai rendszer (NER) lehetővé teszi, hogy ha jól alakulnak számára a dolgok, a Fidesz akár tovább is hatalmon legyen. Török Gábor korábban úgy vélte, a rendszer Orbán-függő, ám most már úgy látja,

ha a karizma nem is, de a rendszer továbbadható.

Ma már nem tartja kizártnak, hogy egy nem váratlan, előkészített hatalomátadásnál

akár Orbán Viktor után is lehet folytatni az orbánizmust.

A kivel és hogyan még kérdés, nem látszik, hogy a miniszterelnök keresné, kinevelné utódját, Török Gábor szerint inkább versenyezteti azokat, akik magukról így gondolkodnak.

A fülkeforr is felfalhatja saját gyermekeit, de…

Továbbra is úgy látja, hogy a NER leginkább önmagára lehet veszélyes,

egy idő után minden ilyen rendszer leválthatatlanná válik a politikai ellenfele által,

szerinte a politikai verseny idehaza 2018-ban eldőlt. Az ellenzék nincs olyan az állapotban, hogy egy választáson önerejéből megszerezze a hatalmat. A kormányon belüli hatalmi rivalizálás erre esélyt adhat, ám Orbán Viktor egyelőre uralni tudja pártját és kormányát.

Új helyzetet jelenthetne a külső nyomás, hogy már nem jön az uniós pénz, de a politikai elemző még most sem biztos abban, hogy ez többet árt, mint használ a kormányoldalnak.  Az interjúban Török Gábor arról is beszél, hogy a hatalomgyár operatív iránytása miatt Rogán Antal lehet a második legfontosabb szereplő a kormányban.

Orbán Viktorral többször is beszélt 2010 óta, de amióta távozott Sólyom László államfő tanácsadói testületéből, nem tanácsadója egyetlen politikusnak sem, ha az lenne, nyilvánosságra hozná. Csányi Sándornak még tanácsadója, Hernádi Zsoltnak már nem, amit sajnál, ahogy azt is, hogy Tiborcz Istvánnal sincs kapcsolata, bár a NER feltörekvő ifjúságából néhány szereplőt személyesen is ismer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik