Belföld

Rengett a föld Magyarország több pontján

2023. június 6-án helyi idő szerint 19 óra 26 perckor, 5.1-es magnitúdójú földrengés keletkezett Romániában, Aradtól 16 km-re, közölte Facebook-oldalán az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Mint írták, Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek hozzájuk bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság.

Károkról nem érkezett bejelentés, tették hozzá.

A beol.hu azt írja, olvasóik több helyről jelezték, hogy mobiltelefonjaikon megjelent a figyelmeztetés nem sokkal este fél 8 előtt, hogy földrengés várható, majd pillanatokon belül rengett is a föld.

Többen arról számoltak be, hogy megmozdult az ágy, elmozdultak virágcserepek, mozgott a víz az akváriumban. Békéscsabán, a Szőlő utcában sokan az utcára mentek ki, és mindenki azt magyarázta, mit érzett, mintha meglökte volna valaki a fotelt, megmozdult a szék alatta, beremegett az ágy. Máshonnan azt jelezték, a kocsi ringott a sofőr alatt. Újkígyóson két nagy lökés volt, alig bírt ülve maradni egy nő, a szekrény nekicsapódott a tusolófülkének. Békéscsabán, Jaminában recsegett a lambéria, olvasható a cikkben.

Többen elmondták,

sohasem éreztek még ilyet.

Az Időkép egyik gyulai olvasója le is videózta, hogy lengedezett otthonában a mennyezeti lámpa:

Várszegi György, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igaigazgatóság sajtóreferense a lap megkeresésére közölte: 19 óra 30 perc után után Mezőkovávsházáról jelezték, hogy földrengést érzékeltek, mozogtak a csillárok, a lakók nem tudták, mit tegyenek. Békéscsabáról, Lőkösházáról és Orosházáról is érkeztek hívások a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságra a földrengéssel kapcsolatban. A főkapitányság sajtószolgálatánál közölték, az emberek leginkább azt mondták el, hogy megijedtek, félnek, nem tudják, mit tegyenek. Az ügyeletesek elmondták nekik az ismert tényeket, és igyekeztek megnyugtatni őket, hogy nincs mitől tartaniuk.

A romániai vészhelyzeti felügyelőség (IGSU) közölte, hogy a 112-es sürgősségi hívószámra főleg Arad megyéből érkeztek jelzések kisebb károkról – épületekről leváló vakolat- és faldarabokról -, de Szilágy és Máramaros megyéből is kaptak hívást.

Aradon több utcán épületdarabok hulltak a járdára, úttestre, a tűzoltók a helyszínen vannak, hogy felmérjék és elhárítsák a károkat.

A földmozgás Temesváron is erősen érződött, de innen eddig nem jeleztek károkat.

Az MTI tudósításában emlékeztet: a magyar határ melletti térségben két hete 4,9 erősségű földmozgást észleltek, melyet a rá következő napokban-hetekben tucatnyi alacsonyabb erősségű rezgés követett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik