Szajki Bálint / 24.hu
Belföld

Publicus: A kormánypártiak hatoda még csak nem is hallott a diákok ellen bevetett könnygázról

Magyarországon a felnőttek 67 százaléka egyáltalán nem, további 6 százalékuk inkább nem tartja helyesnek, hogy a rendőrség könnygázt vetett be azok ellen a diáktüntetők ellen, akik Orbán Viktor miniszterelnök budavári hivatalánál megpróbálták elbontani a kordonokat – derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből, amelyet a Népszava megrendelésére készítettek.

Ez a kérdés kormánypárti tábort is megosztja: a Fidesz-KDNP híveinek 49 százaléka „inkább helyesnek” tartja a könnygáz bevetését, de 42 százalékuk nem ért egyet vele.

A kormánypárti választók 16 százaléka azonban még csak nem is hallott arról, hogy a diáktüntetéseken oszlattak és könnygázt vetettek be a rendőrök.

Az ellenzéki szavazók 97 százaléka, a bizonytalanok 84 százaléka inkább helyteleníti a diákok lefújását – írják.

Az elmúlt időszak tanár-diák tüntetéseiről a magyar felnőtt lakosság 95 százaléka hallott már. A pártpreferenciákat tekintve az ellenzékiek 99 százaléka, a kormánypártiak 95 százaléka, a bizonytalanok 92 százaléka válaszolt igennel erre a kérdésre.

A felmérés szerint azoknak a 84 százaléka, akik hallottak a tüntetésekről, azzal is tisztában vannak, hogy a megmozdulások az oktatás helyzetének javításáért, a tanárok méltóbb anyagi megbecsülésért, majd a pedagógusok jogait korlátozó új státusztörvény ellen indultak. A kutatásból kiderült, hogy legnagyobb arányban, 94 százalékban a bizonytalanok körében ismertek a tanárok és diákok üzenetei és céljai. Ennek aránya az ellenzéki választók esetében 89 százalék, de a kormánypártiak közében is 69 százalék.

Lapunknak adott interjújában Novák Katalin köztársasági elnök a könnygáz diáktüntetéseken való bevetéséről a következőket mondta:

Természetesen szomorú dolog ilyet látni, ezzel együtt abban bízom, hogy a rendőri intézkedések arányosak voltak. Ha ez nem így lenne, annak meglenne a következménye. Ezzel a bizalommal tudom azt mondani, hogy természetesen nem örülök neki, ha ilyen történik. A diákokkal szemben én nem lennék túlságosan szigorú.

A teljes köztársasági elnöki interjú itt érhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!