Belföld

Trianon miatt módosítaná a Büntető törvénykönyvet a Mi Hazánk

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI
Arra, aki a békediktátum gyászos emlékét nem tiszteleti, ugyanolyan büntetést szabnának ki, mint aki nyilvánosan tagadja a nemzetiszocialista, kommunista rendszerek bűneit.

Büntetőjogi védelmet szeretne Trianon emlékének, ezért módosítaná a Büntető törvénykönyv (Btk.) jelenlegi szabáyozását Apáti István. Noha az Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró békediktátum aláírásának napját, június 4-ét, ez a Mi Hazánk frakcióvezető-helyettese szerint kevés.

Mint írta, a nemzeti tragédia társadalmi, gazdasági következményeit a magyar nép azóta sem heverte ki, mégis rendszeresek a Trianon gyászos emlékét tiszteletben nem tartó, becsmérlő magatartások, amelyek súlyosan sértik a magyarok méltóságát. Ezekkel szemben indokolt a jogrendszerből eddig hiányzó büntetőjogi védelem megteremtése.

A Mi Hazánk politikusa szerint ehhez vagy módosítani kell a Btk.-ban a közösség elleni uszítás tényállását, vagy új büntetőjogi tényállást kell alkotni. 

Apáti István úgy vélte, a büntetőjogi szabályozás kialakításakor támpontot jelenthetnek az egyéb köznyugalom elleni bűncselekmények, illetve legalább olyan súlyos büntetést szabna ki azokra, akik nem  tekintik tragédiának Trianont, mint akik nyilvánosan tagadják a nemzetiszocialista, kommunista rendszerek bűneit. A frakcióvezető-helyettes határozati javaslata szerint a kormánynak december végéig kellene a Btk. megfelelő módosításával megteremteni a jogrendszerben Trianon emlékének a büntetőjogi védelmét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik