Belföld

Róla szólnak a hírek, és vele van tele a sajtó: a mesterséges intelligencia és az informatika

Serco
Serco
Lassan nem túlzás azt állítani, hogy a csapból is a mesterséges intelligencia folyik. De vajon – folytatva e hasonlatot – azt a csapot mostanában nyitották meg? Ahogy az a SERCO IT Akták című műsorának újabb részeiből kiderül, szó sincs erről: a szakemberek számára nem volt kétséges, hogy a neurális hálók, a mélytanulási algoritmusok, az emberi agyat alapul vevő megoldások végül áttöréshez vezetnek.

A ChatGPT-t használó diákok, írók, kísérletezők és az algoritmus tudására rácsodálkozók többsége persze most találkozik először ilyen rendszerekkel. A heves tömegreakció épp annak köszönhető, hogy a kutatói, az átlagember számára sokszor lezárt, láthatatlan világból a mindennapi emberek eszközévé léphet elő az MI. Így a hivatásszerűen ezzel a témával eddig nem foglalkozók számára is egycsapára világos lett, miről szól ez a csaknem fél évszázada elkezdődött történet.

A mesterséges intelligencia misztikumából a praktikum, a használhatóság területére érkeztünk – ezt mutatja a szövegből képet létrehozó programok sikere is.

Az érdeklődés középpontjában természetesen az emberi kommunikáció alapját jelentő szövegek, és az azokat fáradhatatlanul generáló MI-k állnak. Hogyan kapcsolódik mindez ahhoz, amikor a vonatok menetrendjét szeretnénk megtudni Magyarországon? Kicsoda ELVIRA, és miért jelent kisebbfajta forradalmat itthon? Mit hozhat a jövő, ha az ígéretek megvalósulnak?

Ezekre és hasonlóan izgalmas kérdésre keressük a választ, ezúttal is szakértő vendégeink társaságában.

Kattintson az IT Akták megnézéséhez!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik