Belföld

Egy nap alatt 22 embernek adott kegyelmet Novák Katalin

Veres Nándor / MTI
Veres Nándor / MTI

Idén május 12-ig 25 embernek adott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök, írja a hvg.hu. Sosem szabadult még ennyi elítélt elnöki kegyelemmel, mint most tavasszal, mivel csak április 27-én egyszerre 22 ember kérvényét írta alá az államfő, míg március végéig összesen három kérelmet hagyott jóvá.

A hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszul a Sándor-palota közölte, hogy az államfő április 27-i kegyelmi döntései közül „hat kapcsolódott a Hunnia-perben érintett személyekhez”, és a további, kegyelmet kapott „16 személy mindegyike külön büntetőügy terheltje volt”.

Az egy éve hivatalban lévő államfő egyébként így már három rekordot tart, hiszen

  • Novák Katalin tavaly az elé került végrehajtási kegyelmi kérvények 5,67 százalékát hagyta jóvá, ilyen magas arányra pedig 25 éve nem volt példa,
  • a jogerősen még el nem ítélt vádlottaknak adható eljárási kegyelemből tavaly hetet hagyott jóvá Novák Katalin, ilyen típusú kegyelmet az utóbbi 10 évben senki sem kapott,
  • egy nap alatt 22 kegyelem jóváhagyására a rendszerváltás óta nem volt példa, sőt az elmúlt 21 évből csak nyolcban volt az egész éves szám ennél magasabb.
Kapcsolódó
A Budaházy-ügyben mindenki vesztes
Sándor Zsuzsa a nemrég megszületett jogerős döntés után azt elemezte, miért lett a Budaházy-ügyből egy olyan történet, amelyből az összes szereplő vesztesen került ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik