Szajki Bálint / 24.hu
Belföld

Karácsonyt sokkolta a költségvetési tervezet, vérontásról beszél

A kormány jövő évi költségvetési terve fokozná Budapest kivéreztetését. Ez már vérontás – írta Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint Budapesttől a kormány annyi pénzt akar elvenni, amiből 82 napig működik a város.

El akarnak venni az életünkből közel három hónapot. Ha hagyjuk. De nem fogjuk hagyni, mert ez a Budapest-ellenes politika nemcsak igazságtalan, hanem törvénytelen is – fogalmazott.

A kormány 2024-ben is elő akarja állítani azt a tarthatatlan, igazságtalan és törvénytelen helyzetet, hogy Budapest támogatja a kormányt, és nem fordítva. Nézzük a tényeket. Idén 33 milliárd forint a Budapestnek járó állami normatíva, jövőre 34,5 milliárdot szánnak erre, vagyis, ha az inflációt is beleszámítjuk, még csökken is a támogatás. Ehhez képest idén 58 milliárd forint szolidaritásinak hazudott adót, vagyis sarcot von el a kormány Budapesttől, jövőre 75 milliárdot akarnak elvenni. Még egyszer: Tarlós utolsó évében mindössze 5 milliárdot vettek el, idén 58 milliárdot, jövőre 75 milliárdot akarnak. Vagyis a kormány 15-szörösére emelné a Budapestet sújtó sarcot. Idén Budapest 25 milliárddal támogatta a kormányt, jövőre több mint 40 milliárd forinttal kellene támogatnia.

– A költségvetés tervezete leleplezi azt a hazugságot is, hogy a nagyobb városoktól elvett pénzből a kisebb településeket támogatják – ez lenne a szolidaritási adó célja –, hiszen hiába vesznek el többet például Budapesttől, „a települési és közösségi tevékenységek és szolgáltatások” soron jövőre ötödével kevesebb pénz szerepel, mint idén – hívta fel a figyelmet a főpolgármester, aki hozzátette, hogy nemcsak Budapest-ellenes, de önkormányzat-ellenes a benyújtott kormányzati javaslat.

Karácsony szerint a Budapest-ellenes politikára csakis a Budapest-párti kiállás lehet a válasz, erről szól az első Budapesti Lakógyűlés. A főpolgármester szerint ebben a helyzetben szükség van rendkívüli lépésekre is: bíróság elé citálják a kormányt, ahol nemcsak azt bizonyítanák be, hogy a Budapest-ellenes politika országrontó politika, hanem azt is, hogy a város kivéreztetése törvénytelen.

Ajánlott videó