Belföld

Átveszi a védőnőket az állam: a családtagok személyes adataira, számítógépükre és autójukra is kíváncsiak

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi

A jövő hónaptól, vagyis július elsejétől átveszi az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól, az előkészítés azonban érdekes kérdéseket vet fel.

Eszes Béla Jánoshida polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke a Népszavának arról beszélt, hogy az elmúlt egy hónapban a megyei kórházi főigazgatóságok először azt kérték az önkormányzatoktól, hogy jelöljenek ki kapcsolattartókat, akik segíteni fogják a védőnőket az új rendszerbe való átlépésben. Ezt követően különféle adatlapokat küldtek ki a védőnőknek, amelyeken be kellett jelölniük, hogy hozzájárulnak-e például ahhoz, hogy

  • a munkavégzésre használt helyiségekben kamerafelvételek készüljenek,
  • illetve, hogy ellenőrizhetik a gépkocsi- és számítógépadatait,
  • de bekérték gyermekeik és házastársuk összes azonosító adatát Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében.

A Népszava birtokába jutott adatbekérő lapon ugyanis az áll: „A munkáltató jogos érdek alapján kezeli a kamerarendszer által rögzített képmást.” Illetve arról írnak: „A munkáltató jogos érdeke alapján ellenőrizheti a számítógép, internet, hivatali e-mail és telefon, a munkavállalóhoz tartozó személygépkocsi adatait.” Az adatbekérő lapon a védőnőknek, ha van házastársuk, gyermekük, be kell írniuk személyes adataikat, többek között állampolgárságukat, TAJ-számukat, adóazonosító jelüket, lakóhelyüket, tartózkodási helyüket, értesítési címüket is.

A Belügyminisztérium a lap érdeklődésére azt írta: „A védőnői feladatellátással kapcsolatban nem kerül sor a helyiségek bekamerázására. Sem jogszabályi előírás, sem pedig OKFŐ utasítás nem született a kamerák felhelyezésével, vagy a gépjárművek, telefonok nyomon követésével kapcsolatban. A kért adatszolgáltatás tartalma a 2020. évi Kormányzati Személyügyi Döntéstámogató Rendszerről szóló törvény egyik mellékletében kötelezően előírt formai elem az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítéséhez”. Mivel a védőnők július 1-jével átkerülnek az irányító vármegyei intézmények foglalkoztatotti körébe, ez rájuk is vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik